Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва националният музикален фестивал за хора с увреждания „Равен шанс за всеки талант“

Снимка: Фондация "Сила за живот"

Десетият Национален музикален фестивал за хора с увреждания „Равен шанс за всеки талант“ започва тази вечер от 20 часа в Поморие. Над 60 участници от цялата страна ще представят своите певчески и танцувални умения на външната сцена на читалище “Просвета 1888“.

Фестивалът се организира от фондация "Сила за живот" и община Поморие с финансовата подкрепа  на Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. Събитието е под патронажа на омбудсмана на Република България Константин Пенчев. Той призова за повече разбиране от страна на институциите при финансирането на подобни прояви:

За всеки млад творец е трудно да се престраши да излезе на сцена. Какво остава за човек с увреждане? Ние това не можем да разберем. Трябва един стимул, не става дума за помощ, защото това са талантливи хора, които могат спокойно да участват в конкурси с хора без увреждания, тоест те са таланти сами по себе си. Те имат нужда от една малка подкрепа, може би една идея по-голяма подклрепа, отколкото за хората без увреждания, за да  се престрашат и да покажат своя талант и да се убедят, че наистина са даровити.

Неприятно е, че България все още не е развила достатъчно добра социална политика, която да подкрепя талантливите хора с увреждания и изобщо на тези, на които им се работи, които искат да развиват себе си, каза Кристиян Григоров, председател на фондация "Сила за живот".

Ако нямаше такива фестивали, обикновените хора нямаше да разберат колко бариери се появяват пред един човек с увреждане, ако той иска да се изявява.

Фестивалът ще се проведе в рамките на две вечери, а на финала всички таланти ще получат статуетки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!