Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска допълнителни реформи в системите за събиране на ДДС

Събирането на приходи от ДДС не се е подобрило значително в държавите членки, обяви днес Европейската комисия. Данните са от доклад за събираемостта на ДДС през 2013 г. От него става известно, че разликата между събраните и очакваните приходи се е подобрила пренебрежимо малко спрямо 2012 г. Подобрение все пак е имало в 15 държави членки, включително България, Латвия, Малта и Словакия, но други 11, като Естония и Полша са отбелязали влошаване. Най-малка разлика между очакваните и получените приходи от ДДС е имало във Финландия - само 4,1 на сто, а най-голяма е била тя в Румъния - 41 процента.

Загубите от ДДС в Европейския съюз през 2013-а са били в размер 168 милиарда евро. Това се равнява общо на 15,2 процента загубени приходи заради измами, избягване на плащане на данъци, банкрути, както и погрешни изчисления в 26 държави членки. Не е било възможно да се изчислят загубите в Хърватия и Кипър заради незавършени национални статистики на двете страни, уточняват от Еврокомисията.

Това важно проучването подчертава още веднъж нуждата от допълнителни реформи в системите за събиране на ДДС в целия Европейски съюз
, обясни еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси. Той призова държавите членки да предприемат необходимите стъпки, за да се борят с избягването на данъци и данъчните измами на всички нива.

Българката Даниела Ненкова е спечелила фотоконкурс на Европейския парламент за месеците юли и август. 35-годишната фотографка е изпратила най-добрата снимка по темата за двата месеца, която е била "Деца". Ненкова е победила със снимка на момиченце, което се усмихва в индийския град Удайпур. 


Фотоконкурсът на Европейския парламент е вдъхновен от настоящата Европейска година на развитието. Снимките се изпращат по имейл и темата за септември е "Демография и миграция". Повече информация за конкурса може да бъде намерена на сайта на Европарламента.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!