Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив беше учредена гражданската инициатива "Правосъдие за всеки"

| обновено на 06.09.15 в 15:59

В Пловдив официално се учреди Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, която си поставя за цел да оказва непрекъснат обществен натиск върху всички политици и отговорни институции за дълбока реформа на съдебната система.

 „Правосъдие за всеки” беше учредена от юристи, общественици и граждани. Съветът ще внесе в Народното събрание свои предложения за промени в конституцията преди гласуването им в пленарната зала.

Върховенството на Закона в България не работи, правосъдието се прилага избирателно, независимостта на Съда и ефективността на Прокуратурата са недостатъчни, което не гарантира нормалното гражданско правораздаване, и ефективната наказателна политика на държавата. Това заяви от името на инициативния съвет Велислав Величков:

Най-важното според нас е явното гласуване по всички въпроси в пленума и колегиите на Висшия съдебен съвет. Отпадането на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори. Сегашната структура на прокуратурата не гарантира независимостта, вътрешното убеждение и оперативната самостоятелност в работата на отделния прокурор, тъй като всеки по-горе стоящ прокурор може да му нарежда, да му дава задължителни инструкции, а главният прокурор може да нарежда на всички и еднолично да определя обвинителната политика на държавата, което за нас е ненормално.

Инициативата "Правосъдие за всеки", в която влизат и представители на "Протестна мрежа", стана известна покрай посещението у нас на бившия румънски правосъден министър Моника Маковей.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!