Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Антикорупционният закон няма да е репресивен орган, а възможност хората да осъществяват контрол над властта

Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон няма да е репресивен орган, а възможност хората да осъществяват контрол над властта. Това каза в интервю за БНТ вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й, ако законът беше приет преди предстоящите местни избори, то той би създал усещане за сигурност в обществото.

Това е пропусната възможност да стоим на принципите си и там, където хората очакват да бъдем, а не да дълбаем в конюнктурата, коментира Кунева. Според нея това изгражда пропаст между политиците и хората.

Кметовете, главните архитекти – това са много важни фигури в една местна власт и те щяха да бъдат обект на проверка, имущество, конфликт на интереси. Сега прокуратурата разчита на много по-малък приток на подобни данни или основателни съмнение, защото тя работи само с данни от МВР. Тоест, ние отслабваме държавата си. Аз отчетох бележките, примерно за анонимните сигнали. Имаше в Министерския съвет желание за повече доуточняване, но не желание да отпаднат и за това ние доуточнихме, че има специална методика, по която се оценява какви да бъдат изискванията към самия сигнал. Даже чух, че това щяло да бъде репресивен орган, Оруелски и т.н. Там е репресия на властта върху хоратa, а тук е контрол на хората върху властта.

Европейският съюз не се интересува от това колко добре работят митниците в България, а от това дали има ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, подчерта Кунева.

Ние даваме сигнал към инвеститорите, че нямаме воля да се борим с корупцията по високите етажи и те ще бъдат зависими.

Преди ден посланиците на страните от Европейския съюз разкритикуваха отхвърлянето на новия антикорупционен закон в парламента. Според Меглена Кунева те честно са заявили, че няма как да получим добра оценка, защото не правим това, което се очаква от нас.

По думите на вицепремиера, антикорупционният закон е направен за 10 000 души, но това са много важни 10 000 души с власт и с достъп до голям ресурс, които определят съдбата на българите.

Подготвеният от екипа на вицепремиера Меглена Кунева законопроект за предотвратяване на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, е част от приетата през април тази година антикорупционна стратегия, но при гласуването в пленарна зала проектът пропадна, тъй като бе подкрепен единствено от ГЕРБ и Реформаторския блок, БСП бяха "против", а останалите политически сили - ДПС, АБВ, Патриотичният фронт, "Атака" и БДЦ (с изключение на двама народни представители) се въздържаха. Премиерът Бойко Борисов обаче гарантира, че до 3 месеца проектът ще бъде внесен отново в парламента и ще бъде приет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!