Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започна 2 наказателни процедури срещу България заради бежанците

| обновено на 23.09.15 в 17:42
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия откри 2 нови процедури за нарушение срещу България в сферата на миграцията, а по друга, предупреди, че може да внесе жалба в Европейския съд.

Поради опасенията, че редица правителства не прилагат общите стандарти за регистрация на мигранти и прием на бежанци, Еврокомисията обяви 40 от т. нар. "наказателни процедури" срещу група страни членки. Най-сериозни са критиките към Гърция, която след многократни предупреждения все още не покрива изискванията за материални условия за прием на кандидати за убежище. Това се счита като една от причините за бежанците да прекосяват граници и да търсят по добър живот в други по-богати държави като Германия. Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви по този повод:

Държавите членки положиха много усилия през последните няколко години, за да приемат обща система за даване на убежище. Затова за нас е много важно всички да изпълняват правилата, за които сме се разбрали.

България е сред 18-те държави, срещу които се откриват две нови процедури за нарушения. Те са по скоро административни, защото парламентът ни не е успял навреме да гласува поправки в българските закони така, че да ги синхронизира с две европейски директиви. Едната описва актуализираните процедури за прием на чужди граждани и обработването на молбите им за убежище, а другата определя общи стандарти за настаняване и интеграция на бежанците в приемащата държава.

Премиерът Бойко Борисов коментира:

Условията на бежанците не са от тези, които най-много ни се иска. Има и български граждани, и то хиляди, които живеят в не по-добри условия. Още повече – ние имаме много стотин хиляди роми, за които полагаме огромни грижи и милиарди от социалните фондове ни отиват, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли от някъде през времето.

България има 2 месеца да отговори мотивирано защо е изпуснала сроковете за прилагането им. По третата наказателна процедура, която е от януари миналата година започва последната досъдебна фаза. Тя е отново за неприлагане на законодателство, директива на стандартите за квалифициране на чуждестранни лица като бежанци. След два месеца, ако София не изпълни искането на Брюксел следва завеждане на дело в съда на ЕС в Люксембург.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!