Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов няма да иска оставката на министъра на отбраната

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че няма да иска оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев, както настояват от БСП.

Няма нито една тема, по която Министерство на отбраната не е срещнала подкрепа. Лесно се искат оставки, но аз бих се обърнал към нашите политически опоненти, с цялото ми уважение към тях, за 20 години защо не подмениха самолетите? Защо не ги ремонтираха? Защо не купиха нова ескадрила?

Борисов съобщи, че е информирал Ненчев за разговора си с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев вчера. Срещата се състоя, след като генерал Радев подаде оставка, но по-късно я оттегли.

Сутринта рано в 7:30 ч. с Радан Кънев водихме около 2 часа разговор. Ние няма да допуснем по време на нашето управление заради бездействието на поне 15 правителства досега. Винаги ще държим да имаме изтребителна авиация, макар че в седем държави в ЕС нямат, където са далеч, далеч по-добре в икономическо и финансово отношение от нас. Но традицията ни в авиацията, усещането на българина, че ако нямаме изтребители във въздуха, това е нещо лошо. Ще напрегна бюджета до дупка и ще го реша и този въпрос. Имам пълната подкрепа на колегите от РБ.

Премиерът очаква нова бежанска вълна след последните въздушни удари в Сирия и отново заяви, че големите сили САЩ и Русия трябва да се разберат:

Докато не седнат САЩ и Русия да се разберат за Сирия, всички останали държави, каквито и позиции да имат, няма никакво значение. Седнаха Обама и Путин, след това Лавров и Кери, разбраха се и започнаха да ги удрят и то доста сериозно. Позицията ни винаги е била една и съща - с дипломатически мирни средства да се реши политическият въпрос в Сирия. След като не е станало, са взели тези мерки. Ние имаме проблем с бежанската вълна, защото тези удари ще подгонят още хора. Така че очаквам това да засили бежанската вълна. Надявам се да свърши скоро и да се намери политическо решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Караджов: Договорът за ремонта на МиГ-овете вече е парафиран

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов съобщи пред журналисти в Народното събрание, че договорът Полша за ремонта на МиГ-29 вече е подписан. Той обясни, че парафираният договор ще влезе на заседание на правителството следващата сряда...

обновено на 02.10.15 в 12:20