Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО се събира спешно заради навлизането на руски изтребител в турското въздушно пространство

Столтенберг: Русия трябва да зачита напълно въздушното пространство на НАТО

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че ескалира напрежението със Северноатлантическия пакт с "недопустимото" нарушаване от страна на неин военен самолет на турското въздушно пространство.

Столтенберг свиква извънредна среща на Алианса по-късно днес, след като Турция обяви, че руска машина е навлязла в пространството й по границата със Сирия.

Току-що се срещнах с външния министър на Турция Феридун Синирлиоглу, за да обсъдим последните военни действия на Руската федерация във и около Сирия, включително недопустимото нарушение на турското въздушно пространство от руски военен самолет. Ясно подчертах, че НАТО ще брани строго турската сигурност. Руските действия не допринасят за сигурността и стабилността в региона. Предупредих Русия да зачита напълно въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалиране на напрежението с Алианса, подчерта Столтенберг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция

Руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция, съобщава ТАСС, като се позовава на турското министерство на   външните работи. На 3 октомври в 12 часа и 8 минути самолет на Руската федерация наруши въздушното ни пространство в..

обновено на 05.10.15 в 15:33