Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между България и Албания ще обсъдят Плевнелиев и Нишани

Снимка: president.al

Търговско-икономическото и културно сътрудничество, процесът на европейска интеграция на държавите от Западните Балкани и засиленият миграционен натиск към Европа са сред акцентите на разговорите на албанския президент Буяр Нишани с Росен Плевнелиев. Нишани е на посещение у нас по покана на държавния ни глава.

Във фокуса на започващото днес у нас посещение на албанския държавен глава е поставено партньорството между София и Тирана, но не само в двустранен план, а и в по-широк регионален мащаб в Югоизточна Европа. Партньорството на България и Албания в двустранното търговско-икономическо и културно сътрудничество, процесът на европейска интеграция на държавите от Западните Балкани и засиленият миграционен натиск към Европа се очаква да бъдат сред акцентите в разговорите на двамата.

Неотдавна страните ни отбелязаха важна дата от календара - век от установяването на българо-албанските отношения, което показва сериозния хоризонт на междудържавните контакти. Преди време в специално интервю, дадено за БНР, Буяр Нишани каза:

България и Албания имат отлични отношения. В традиционен план отношенията между Албания и България са били винаги много добри. Това мое посещение в България е потвърждение на нашето приятелство и силните ни отношения.

Загриженост в София и Тирана предизвикват и младите хора от Западните Балкани, които отиват да се бият в Близкия изток на страната на "Ислямска държава".

Албанският президент Буяр Нишани коментира пред БНР:

Когато говорим за тези, които отиват да воюват, трябва да кажа, че те предизвикват нашата загриженост не само за региона ни, защото се превръщат в заплаха за всички, притесняващо е, че те отиват да воюват в Сирия, Ирак и в редовете на "Ислямска държава", защото това представлява голяма заплаха за страните ни и стабилността като цяло и за Европа.

В рамките на посещението си албанският държавен глава ще бъде приет от  министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Утре, на 7-и октомври, от 9:30 часа в Българската търговско-промишлена палата президентите Росен Плевнелиев и Буяр Нишани ще открият Българо-албански бизнес-форум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!