Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири лапи настоява за промяна на Закона за лова

Снимка: БТА

Фондация за защита на животните „Четири лапи“ ще предприеме действия за отмяна на чл.73 от Правилника за прилагане на Закона за лова, каза за Радио Стара Загора Явор Гечев от фондацията.

Зачестяват оплакванията от собственици на домашни и пастирски кучета, които са станали жертва на ловци. Според Закона за лова, на ловците е разрешено да стрелят по скитащи и подивели кучета и котки в ловните стопанства. В правилника за прилагането му влизат текстове, разрешаващи на ловуващите да отстрелват домашни кучета без т.нар спъвачка.

Когато съоръжението липсва, те попадат в графата хищници, чиито лов е разрешен по всяко време на годината и навсякъде, с изключение на населените места. Масова е практиката обаче и в населените места, коментира още Явор Гечев.

По думите му правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча е изключително неадекватен и остарял и би следвало да се промени.По темата за зоополицията Явор Гечев коментира, че  сред служителите на МВР вече има интерес към длъжността зоополицай и много от тях доброволно са изявили желание да бъдат обучени. До края на септември зооплоицията трябваше да заработи ефективно. Проблем обаче, се оказва липсата на длъжностна характеристика, която да съсредоточи работата само върху насилието над животни, а не да бъде допълнение към сегашните задължения.

Все още няма разбиране от страна на МВР, че разследването на такива престъпления трябва да бъде приоритет, коментира още Явор Гечев. По думите му  насилието над животни е индикатор за престъпни наклонности с по-тежки последици. Той цитира статистика на ФБР, според която при 70% от случаите на домашно насилие, агресорът е посегнал първо на домашният любимец, след което агресията се пренася на членовете от семейството.

Продължава и тенденцията МВР и прокуратурата да гледат с пренебрежение към подадените сигнали за насилие над животни, каза още Гечев.

Ефективните присъди за насилие над животни през последните години са две по три месеца затвор. Останалите са условни, придружени с парична глоба. Максималната присъда у нас за подобно престъпление е 3 години затвор, като за организиране на боеве може да достигне до 5, допълни Явор Гечев.

Фондация „Четири лапи“ е част от инициативата за създаването на зоополиция у нас.

Повече може да чуете от интервюто на Николета Петрова с Явор Гечев в прикачените звукови файлове.

Още от категорията

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Сдружение „Запазете Бедечка“ с отворено писмо до политиците за съдбата на парк "Бедечка"

Сдружение „Запазете Бедечка“ изпрати отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната. „Целта беше в условията на предизборна кампания гражданите да могат да получат ясна информация за отношението на политическите сили по казуса..

публикувано на 18.06.21 в 13:29