Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: "Турски поток" има перспективи

Проектът "Турски поток" има перспективи, но за момента преговорите не са възобновени, заяви в телевизионно интервю руският министър на енергетиката Александър Новак:

 В момента, както знаете, междуправителствената руско-турска комисия не работи и в тази връзка преговори по Турски поток не се водят. Но като цяло мисля, че ако турската страна е заинтересована от реализацията на проекта, той има право на съществуване.

Според Новак много важно условие за строителството на газопровода е развитието на инфраструктурата в Централна и Югоизточна Европа. Министърът каза още, че руската страна  е готова да увеличи доставките на газ за Анкара:

Русия има газ и той е достатъчно евтин. Разполагаме със съответната инфраструктура и  гарантирано сме готови  да доставяме и да разширим обема на доставките за синьо гориво за турската страна.

Според Новак икономическото и търговското сътрудничество би било ефективно и за двете държави и трябва да продължи.Той припомни, че сега Русия доставя на Турция 30 от необходимите й  50 милиарда кубични метра газ годишно.

Информацията е на ТАСС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!