Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11000 полицаи и военни охраняват Париж и покрайнините му

Франция изпраща 2015 г. с травмата от преживените терористични атаки - от нападенията срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и кашерния магазин през януари до кървавата драма на 13 ноември, при която загинаха 130 души. В новогодишната нощ Париж е под безпрецедентен контрол на силите за сигурност, а атмосферата носи повече символика, отколкото празничност.
Париж ще посрещне Новата година така, както светът е свикнал да го вижда - с традиционната наздравица на булевард "Шанз Елизе" в полунощ. но при небивали досега мерки за сигурност. 11000 полицаи и военни охраняват столицата и покрайнините ѝ. Въпреки тези мерки туристите са много по-малко от обикновено. 
Заради терористичната опасност тържеството на красивия булевард ще бъде кратко, сдържано и символично. В памет на 130-те жертви на атентатите през ноември традиционната заря е отменена, а видоеспектакълът върху Триумфалната арка трябва да излъчи послание за патриотизъм и достойнство. Тероризмът и борбата с него ще бъдат тежестта и в новогодишната реч на президента Франсоа Оланд довечера. Сатиричното издание "Шарли ебдо" също се готви за възпоменание на убитите си колеги в атентата през януари  - със специален брой в едномилионен тираж по случай тъжната годишнина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!