Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия няма да бойкотира преговорите за Сирия въпреки конфликта си с Иран

Снимка: bg.wikipedia.org
Саудитска Арабия няма да бойкотира преговорите за примирие в Сирия и Йемен въпреки конфликта си с Иран. Това увери постоянният представител на арабското кралство в ООН Абдула ал Муалими.

Съдействието на Рияд и Техеран се смята за ключово за мирното уреждане на двата конфликта, които произведоха милиони бежанци, тъй като двете големи регионални сили поддържат враждуващи една с друга групировки както в Сирия, така и в Йемен. По същата причина екзекуцията на влиятелен шиитски духовник в Саудитска Арабия и погромът над Саудитското посолство в Иран предизвикаха опасения от засилване на напрежението в целия регион. Опасенията се потвърдиха, след като в неделя Рияд прекъсна дипломатическите си отношения с Техеран, последван и от няколко съседни държави със сунитско ръководство. След Съединените щати и Европейския съюз, тревога изрази и Турция. Вицепремиерът Нуман Куртулмуш призова Иран и Саудитска Арабия към спокойствие, тъй като Близкият изток и без това е вече буре с барутСходно мнение изрази и бившият ирански външен министър Ахмад Саламатиан.

Проблемите между Иран и Саудитска Арабия в региона ескалираха до такава степен, че ситуацията вече може да сравни с тези от преди големите войни на 20-и век като Първата световна война.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр обяви, че страната му може да приеме отново нормални отношения с Техеран, при условие че Иран престане да се меси във вътрешните работи на другите държави

Ще прекъснем също всичкия въздушен трафик към и от Иран., ще прекратим търговските си отношения с Иран и ще наложим забрана за пътуване на поданиците си в Иран.
На свой ред иранският вицепрезидент Ешак Джахангири обвини Рияд, че "помагат на терористите в Ирак и Сирия.
Съветвам саудитците да се откажат от тези саботажи и нелогични, прибързани и емоционални мерки, които са резултат на грешно ръководство, защото те ще пострадат от прекъсването на отношенията с Иран.
Двете страни още не са отговорили на руското предложение за посредничество. Как това ще се отрази на мирните преговори в Йемен, ще стане ясно още в идните дни, когато специалният пратеник на ООН Исмаил улд Шейх Ахмед започва обиколка на столиците от региона за възобновяване на примирието, прекратено на 2 януари. Преговорите между правителството и опозицията в Сирия са насрочени за края на месеца.

Междувременно Съединените щати очакват да продължат планираните този месец срещи, които целят да подпомогнат диалога между враждуващите в Сирия страни въпреки напрежението между Иран и Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Държавния департамент Джон Кърби.

Все още се надяваме и очакваме, че срещите между опозиционните групи и режима ще се състоят, посочи Кърби.

Кувейт отзова посланика си от Иран два дни след като Саудитска Арабия направи същото, съобщи Ройтерс. Отношенията си с Техеран в последните дни прекъснаха още Бахрейн и Судан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!