Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия връща все повече мигранти в Австрия

Снимка: БТА

Германските власти връщат все повече мигранти от Близкия изток и Северна Африка в Австрия, съобщиха австрийските власти. 

През декември са били връщани 60 души на ден, докато от началото на тази година броят им е достигнал до 200-250 души дневно, съобщи говорител на полицията във федералната провинция Горна Австрия. Много от тези хора са без валидни документи, докато други не са пожелали да поискат убежище в Германия, тъй като са се надявали да го направят в Скандинавия, отбелязва Би Би Си. Броят на тези, които подават молби за оставане в Австрия, също не е голям, твърдят местните власти. Това означава, че останалите ще бъдат отпратени обратно в Словения, през която са минали на път за Германия.  

Австрия ще въведе по-строги мерки по границите си, за да спре икономическите мигранти и да намали общия бежански поток. Това заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за вестник "Кроне". По думите му Виена трябва да проучи законовите мерки, с които да разграничи бягащите от война от хората, които имигрират по икономически причини. Едно е сигурно – скоро ще сме по-активни по границите, подчерта Файман. Близо 90 хиляди души са потърсили убежище в Австрия през миналата година, което е три пъти повече от 2014-а, отбелязва Ройтерс. 

Нарастването на броя на връщаните мигранти се обяснява с няколко събития от началото на тази година. Швеция, която прие 160 хиляди души през миналата година, въведе граничен контрол на 4 януари, последвана от Дания. Това съвпадна с разгласяването на информацията за масовите нападения на имигранти над жени насред Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ. Кьолнските събития доведоха до засилване на натиска върху германския канцлер Ангела Меркел да ограничи притока от мигранти в Германия.

Хиляди се включиха в снощната демонстрация на антиислямското движение ПЕГИДА в Лайпциг. Демонстрантите настояха за депортиране на имигрантите. Стигна се и до сблъсъци с полицията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!