Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва ще разгледа желанието на Белград да получи системата за противовъздушна отбрана С 300

Москва ще види какви са възможностите да достави отбранително въоръжение на Белград, за да може Сърбия да гарантира сигурността си и да се избегнат каквито и да са рискове за нападение  над нея, каза по време на разговорите си в сръбската столица вицепремиерът Дмитрий Рогозин

Заради намерението на Хърватия да разположи ракети  с обсег от 300-350 км, с които от Загреб може да бъде поразена всяка част на Централна Сърбия,  руският  вицепремиер Дмитрий Рогозин съобщи, че Русия ще разгледа в най-кратък срок техническата възможност за доставката на системи за противовъздушна отбрана С 300 на Сърбия. Според него това не би трябвало да попречи на европейския избор на Сърбия, с оглед на санкциите въведени срещу Русия. Рогозин каза още, че ако през 1999 г. бивша Югославия имаше противовъздушни комплекси С 300, натовската авиация нямаше да разруши Белград , допълвайки че Москва ще осигури директна подкрепа за своя съюзник на Балканите. 

От своя страна и сръбския премиер Александър Вучич, заяви  че и страната му няма да се превръща в лесна мишена за никого и поради тази причина увеличава своята военна мощ. „Увеличаваме своето производство. Още тази година за първи път започваме серийно производство на системите „Нора“, „Лазар 2 и 3“, които ще бъдат използвани от сръбската армия. Сърбия никого няма да нападне, но трябва да бъде в състояние във всеки един момент да защити своята териториална цялост и гражданите си. На чуждите заплахи, на тези, които не спират да се снабдяват с нападателно оръжие, мълчим и нищо не правимАлександър Вучич благодари на Русия, че уважава мнението на Сърбия да остане неутрална.  

Освен по въпросите за сигурността, двамата разговаряха и за развитието на икономическите проекти. Белград разчита на Москва, да може да  продава  сглобяваните от нея автомобили на пазара в Казахстан, както и да получи част от производството на резервни части за руските тежкотоварни камиони, които сега се произвеждат в Турция. След влошаването на отношенията между Русия и Турция от края на миналата година, Москва, в лицето на своя вицепремиер обяви, че има намерение да прехвърли производството в Сърбия. 

Руският  вицепремиер Рогозин бе приет и от президента на Сърбия Томислав Николич.       


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!