Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 90% от дарените от Турция ваксини "Пентаксим" вече са употребени

д-р Бойко Пенков
Снимка: БГНЕС

Над 90 процента от 100-те хиляди дози ваксина "Пентаксим", получени под формата на дарение от Турция, вече са поставени на децата. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му държавата е направила всичко възможно да осигури ваксини за имунизационния календар и затова е избрано дарението като единствено възможна юридическа форма. При дарение, Изпълнителната агенция по лекарствата няма нужда да дава разрешение, посочи Пенков: 

За нас е абсолютно законосъобразен, започнали сме с търсене на ваксини откъде могат да бъдат намерени при положение, че нямахме участници на обществената поръчка. Оказа се, че единствените свободни налични ваксини,има в Република Турция. Кризата беше тежка в цяла Европа, включително част от страните нямаха никакви  доставки, част от страните бяха променили календарите си - говорим за действително тежък недостиг. И тогава се тръгна на преговори за сключване на договор, междуправителствен, за доставка на тези ваксини, за да може да се овладее ситуацията.

Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас петвалентната ваксината „Пентаксим“, дарена от Турция. Въпреки това медикаментът е безвреден и може да се използва, но не може да се търгува с нея, обясни пред "Хоризонт" специалистът по медицинско право Мария Петрова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

М. Петрова: Има нарушение в начина, по който е внесена ваксината "Пентаксим", но тя е безвредна

Има нарушение в процедурата, при която се разпространява у нас петвалентната ваксината „Пентаксим“, дарена от Турция. Въпреки това ваксината е безвредна и може да се използва, но не може да се търгува с нея. Това обясни в интервю за „Преди..

обновено на 21.01.16 в 08:44

Турската ваксина "Пентаксим" няма разрешение за употреба у нас

Ваксината "Пентаксим", внесена от Турция, не е разрешена за употреба в България. Това обяви заместник-главният прокурор Ася Петрова:   Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са разрешени за употреба в страната. Бих искала да отбележа, че тази наша..

обновено на 20.01.16 в 19:41

Петър Москов: Ваксината "Пентаксим" е безопасна, не вреди на здравето и отговаря на всички изисквания

Няма забрана за използване на внесената от Турция петвалентна ваксина, заяви пред "Хоризонт" заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков . Според наши източници Върховната административна прокуратура е изпратила писмо до Изпълнителната агенция по..

обновено на 20.01.16 в 15:10