Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет години стабилност

Снимка: архив

В последните девет години България е една стабилна държава. Поне така сочат евродокладите за състоянието на правораздаването, правозащитата и борбата с корупцията. Липсата на напредък показва устойчивост на характерите – и в политическата класа, и в обществото като цяло, което изхранва тази класа.
Всяка периодична творба на брюкселските наблюдатели води до много минути аудио и видеоспорове, много квадратни педи вестникарски упражнения и нито едно действие. Шумът, както осъзнаха и управляващи и временна опозиция, е най-добрата мимикрия за яростната защита на статуквото. Защото то, статуквото, е най-доброто състояние на една власт.
Да не си правим илюзии, тези доклади не помагат с нищо нито на нас, нито на Европа като общност. Дошли чиновници пишат за неща, които вече или сме забравили, или сме подминали, или дори не ни интересуват. Просто действителността е много по-многолика, да не кажем по-страшна. Държавата живее от парите на гастарбайтерите, еврофондовете и полуобявените заеми. Тази пари се разпределят по партийно-приятелска взаимосвързаност под формите на обществени поръчки, търгове и целеви плащания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!