Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се готви да не стане алтернатива на „балканския маршрут“ на бежанците

БНР Новини
Снимка: БТА

Според предварителни информации, на днешната среща на върха ЕС-Турция европейските лидери възнамеряват да сложат край на нерегламентирания мигрантски поток към Западна и Северна Европа през държавите от Западните Балкани. Напоследък потокът по този маршрут беше силно ограничен, а това повишава интереса на бежанците и трафикантите към обходните пътища за ЕС, част от които минават през България. София добре знае това и в почивните дни около националния празник 3 март правителството показа, че е решено да не допусне формирането на алтернативен бежански маршрут през България.

В спешен порядък по разпореждане на премиера Бойко Борисов, в района на ГКПП „Кулата”, на границата с Гърция, се проведе учение под кодовото название „Граница – 2016”, предназначено да координира общи действия на министерствата на вътрешните работи и отбраната, а и на Българския червен кръст, в условия на засилен миграционен натиск. Над 400 военни, жандармеристи и полицаи тренираха съвместни действия на всички възможни места, където може да се очакват опити за проникване на нелегални мигранти. Изградени бяха полеви лагери на силите за охрана на границата, а областните и общински власти получиха указания да им оказват тилова подкрепа. За финансово подсигуряване на тези мащабни действия кабинетът е склонен да прибегне до формирания към февруари фискален излишък от около 130 милиона евро, а получи и уверения, че за евентуални хуманитарни действия може да разчита също на средства от ЕС. Половината от участниците в учението продължават да са в граничните райони, а в югозападната част от България са разположени части, които при необходимост могат бързо да се пренесат на границата.

При засилен миграционния натиск, основна задача на граничната охрана ще е да насочва мигрантите към изключително преминаване през официалните гранично-пропускателни пунктове. Правителството има намерение мигрантите да бъдат пускани към Западна Европа само след като им бъдат снети отпечатъци, минат през медицински прегледи и получат потвърждение за дестинация, където са желани. Премиерът Борисов отива на срещата ЕС-Турция в Брюксел с очакване тя да застане зад подобно процедиране и е оптимист, че ще го постигне. Упование за оптимизъм Борисов вижда в писмени уверения на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и някои изявления на френския президент и канцлера на Германия. По-конкретно той очаква Европейският съвет да приеме разбирането, че Шенгенското пространство за свободно движение на хора трябва да бъде възстановено, терминът нелегални мигранти да остане такъв, какъвто е по закон, а нарушения на този закон да не бъдат толерирани.

Европейската гранична агенция Фронтекс докладва, че като се изключи „балканският маршрут”, с наближаването на пролетта вече има раздвижване по всички останали направления на бежанския наплив към ЕС – през България и Сърбия, от Гърция през Албания и Италия, или пък през Украйна. Обходните маршрути обаче още не са станали „бежански магистрали” и има вероятност това да бъде предотвратено. Преди срещата ЕС-Турция Брюксел и Анкара стигнаха до сериозно сближаване по въпроса за широкомащабна реадмисия в Турция на икономически мигранти пристигнали в Гърция. Според източници от ЕК, ако това споразумение бъде формализирано на срещата в Брюксел, то ще е един от първите признаци за разрешаване на бежанската криза. Пак в навечерието на срещата, НАТО обяви, че разширява мисията си в Егейско море срещу трафикантите на хора към Гърция и Европа и засилва сътрудничеството с европейската агенция за граничен контрол Фронтекс. Съюзът, който вече действа в Егейско море, скоро ще го прави също в гръцки и турски териториални води. Тези действия вероятно ще разубедят бежанците да се отправят към европейските брегове с лодки. Подобен ефект се очаква и от съгласието на Турция да приема обратно всички мигранти, заловени в собствените й териториални води. Намаляване на мигрантския наплив предполагат също промените, които Анкара възприе във визовия режим с някои африкански държави.

Действията за ограничаване и ефективно регламентиране на бежанския проблем най-после изглеждат добре координирани и упътени към една обща политика. Дали такава политика ще бъде формирана наистина и кога нейните резултати ще се усетят трябва да покаже срещата на върха на ЕС с Турция тази вечер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!