Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Испания против споразумението между ЕС и Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Протести срещу споразумението между Европейския съюз и Турция за ограничаване наплива на мигранти се проведоха в Мадрид и други испански градове. Участниците в демонстрациите се обявиха в подкрепа на мигрантите и поискаха отмяна на предстоящото споразумение.

Вестник "Мундо" съобщава, че на днешната лидерска среща в Брюксел се очаква Испания да се обяви против колективното връщане на мигранти в Турция, тъй като то противоречи на международното право.

Междувременно във Франция приключи разрушаването на южната част от мигрантския лагер "Джунглата" във град Кале. Неправителствени организации съобщиха, че 80% от обитателите на разрушения район от лагера са се преместили в северната му част. Правозащитници и представители на организации, които подпомагат мигрантите, препоръчаха на властите да не правят опити за разрушаване на северната част на "Джунглата", тъй като това според тях ще създаде нови проблеми.

Според различни източници в лагера живеят между 3700 и 7000 мигранти главно сирийци, афганистанци и суданци, които очакват да влязат във Великобритания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лидерите на страните от ЕС решават за споразумението с Турция за мигрантския поток

28-те държавни лидери от ЕС отново се събират в Брюксел, за да решат дали да сключат споразумение с Турция за спиране на мигранти и обмен на бежанци. Няколко правителства, сред които и това на България, имат резерви относно сделката и условията,..

обновено на 17.03.16 в 08:29