Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери се събират на втора среща на върха заради миграционното споразумение с Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейските лидери се събират на втора среща на върха в опит да се договорят по условията на миграционно споразумение със съседна Турция. Председателят на Европейския съвет полякът Доналд Туск призова сънародниците си за повече толерантност към бежанците и обясни, че, освен миграционен, този въпрос е и цивилизационен:

Днес европейците мислят основно за своята сигурност, за подсигуряването на външните граници. Аз помагам доколкото мога, но не можем да продадем европейската си душа в името на тази цел. Това е една от причините тези преговори с Турция да са толкова трудни.

72 хиляди места предлага ЕС за сирийски бежанци директно от Турция, които да бъдат разпредени по квоти между страните. Преселването на всеки сириец ще става след като друг нелегално пресякъл границата бъде приет обратно от Турция. В проектотекста на споразумението Анкара се ангажира да пази от трафиканти сухопътните и морските си раници с Гърция и България. Европейците се ангажират до юни месец да дадат яснота относно шансовете на турците да пътуват без визи в Шенген. Късно вечерта лидерите ще търсят консенсус по спорните моменти, след което ще представят решението си на турската страна. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!