Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор Цацаров поиска оставката на старозагорски следовател

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внася във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо полковник Светослав Йосифов – следовател във Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и

Инспектората на Върховна касационна прокуратура са установени допуснати от следовател Йосифов нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.
Обстоятелствата, които дават основание на главния прокурор да поиска от ВСС дисциплинарно уволнение, са за посягане на деца.

На 29.02.2016 г., около 18.30 часа, на детска площадка в гр. Стара Загора, играели група деца, между които били четири деца на по 12, 14, 10 и 11 години. Покрай тях минал 11- годишният син на следовател Йосифов и между него и момичето възникнало спречкване, при което синът на следователя отправил обидни и цинични думи към момичето, а то от своя страна го ударило два пъти в областта на лицето с шамар.

Малко след този инцидент на мястото, където играели децата, отишъл военният следовател, заедно със сина си. Светослав Йосифов се поинтересувал кое е момичето, ударило сина му, и след като момичето се представило, военният следовател с гневен тон я запитал до кога ще тормози сина му, след което посегнал да я удари. Момичето избегнало удара и се опитало да обясни постъпката си, но Йосифов я хванал за ръкава и започнал да я дърпа и бута напред- назад, а след това започнал да я дърпа и за косата. След това полковник Йосифов със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов го хванал за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в областта на лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си.

Установено е, че полковник Йосифов се е държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул.

С постановление на 12.03.2016г. на Военноапелативна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от следовател Йосифов, са от частен характер и в тези случаи наказателно преследване може да бъде възбудено по тъжба на пострадалите до съответния Районен съд.

С действията си обаче по отношение на 14- годишното момче и 12- годишното момиче, извършени в присъствието на група малолетни деца, полковник Светослав Йосифов не е спазил установените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правила за етично поведение, произтичащи от принципа за вежливост и толерантност и от принципа за почтеност и благоприличие. С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа й.

Заедно с оставката на следовател Йосифов, главният прокурор Цацаров е поискал оставките и на двама прокурори – от Пловдив и Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Два дни експерти ще дискутират предизвикателствата пред животновъдната наука в условията на глобални климатични промени по време на Международна конференция в Стара Загора

Международната научна конференция е посветена на 125 години животновъдна наука в България и 82 години Земеделски институт – Стара Загора. Темата за предизвикателствата пред животновъдната наука в условията на глобални климатични промени обсъждат на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Примабалерината Анелия Димитрова и Ивайло Янев танцуват на 26 април в Сиена, Италия

Непосредствено преди Международния ден на танца, на 26 и 27 април 2024 г., танцовият фестивал Excelsior в памет на Бруно Весково се завръща в Teatro dei Rinnovati в Сиена със своето 12-то издание, организирано от Siena Ballet, под артистичното..

публикувано на 25.04.24 в 12:53

Не се стигна до вот за оставката на председателя на общинския съвет в Стара Загора

Предложената от съветниците на „Възраждане“ декларация за запазване престижа на институцията с призив за оставката на председателя на местния парламент Ивета Лазарова от групата на „Алтернативата на гражданите-ВМРО“ стана повод за три часови дебати още..

публикувано на 25.04.24 в 12:02
медали

За трети път ще излъчат математическите звезди на Стара Загора

Старозагорски математически таланти ще бъдат наградени в навечерието на 24 май. Инициатори за трети път са фондация „Математика без граници“ и бивши ученици от Средношколския център по математика и информатика в Стара Загора и елитни..

публикувано на 25.04.24 в 11:46
Снимка: община Хасково

Млади поети, участници в конкурса „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана

Младите творци, участници в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“, засадиха кедър в парк Кенана.  Алея „Южна пролет“ беше възстановена по повод 50-тата годишнина на Литературни дни „Южна пролет“. Тогава там бяха засадени 50 кедъра...

публикувано на 25.04.24 в 11:29
Росен Желязков

Депутатите освободиха Росен Желязков като председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с..

публикувано на 25.04.24 в 11:26
Община Казанлък поздрави жителите за Празника на града с пищно цветно пано от 72 000 розови цвята, обединени в една красива роза.

Представители на европейски държави са изявили желание да се запознаят с организацията на "Празника на розата"

Двадесет представители на 7 европейски страни са изявили желание да посетят град Казанлък, за да се запознаят с безценния опит на Общинското ръководство по организирането на “Празник на розата“, информират от община Казанлък. Делегатите са част от..

публикувано на 25.04.24 в 09:17

Енергетици и миньори на протест с искане за отлагане на либерализацията на пазара на ток

На протестен митинг в столицата излизат днес енергетици и миньори от комплекса, „Марица изток“, "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", както и "Топлофикация-Перник" . Протестът организиран от синдикатите е с искане за отлагане на либерализирането пазара на..

публикувано на 25.04.24 в 05:45

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50