Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главният прокурор Цацаров поиска оставката на старозагорски следовател

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внася във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо полковник Светослав Йосифов – следовател във Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и

Инспектората на Върховна касационна прокуратура са установени допуснати от следовател Йосифов нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.
Обстоятелствата, които дават основание на главния прокурор да поиска от ВСС дисциплинарно уволнение, са за посягане на деца.

На 29.02.2016 г., около 18.30 часа, на детска площадка в гр. Стара Загора, играели група деца, между които били четири деца на по 12, 14, 10 и 11 години. Покрай тях минал 11- годишният син на следовател Йосифов и между него и момичето възникнало спречкване, при което синът на следователя отправил обидни и цинични думи към момичето, а то от своя страна го ударило два пъти в областта на лицето с шамар.

Малко след този инцидент на мястото, където играели децата, отишъл военният следовател, заедно със сина си. Светослав Йосифов се поинтересувал кое е момичето, ударило сина му, и след като момичето се представило, военният следовател с гневен тон я запитал до кога ще тормози сина му, след което посегнал да я удари. Момичето избегнало удара и се опитало да обясни постъпката си, но Йосифов я хванал за ръкава и започнал да я дърпа и бута напред- назад, а след това започнал да я дърпа и за косата. След това полковник Йосифов със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов го хванал за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в областта на лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си.

Установено е, че полковник Йосифов се е държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул.

С постановление на 12.03.2016г. на Военноапелативна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от следовател Йосифов, са от частен характер и в тези случаи наказателно преследване може да бъде възбудено по тъжба на пострадалите до съответния Районен съд.

С действията си обаче по отношение на 14- годишното момче и 12- годишното момиче, извършени в присъствието на група малолетни деца, полковник Светослав Йосифов не е спазил установените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правила за етично поведение, произтичащи от принципа за вежливост и толерантност и от принципа за почтеност и благоприличие. С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа й.

Заедно с оставката на следовател Йосифов, главният прокурор Цацаров е поискал оставките и на двама прокурори – от Пловдив и Варна.


Още от категорията

До момента не е установен случай на коронавирус при тестовете в старозагорските училище

Екипи на РЗИ – Стара Загора проведоха на 26 януари изследване с бързи антигенни тестове за COVID-19 на 133 души педагогически и непедагогически персонал в 11 учебни заведения в област Стара Загора. Всички резултати са отрицателни. От 22 до 26 януари са..

публикувано на 26.01.21 в 17:44

ВМРО настоява за възможно най-бързо изграждане на новата спортна зала в Стара Загора

„Стара Загора трябва да направи всичко възможно проектът за многофункционална зала да бъде реализиран възможно най-бързо“. Тази позиция по темата с проекта за спортното съоръжение в ефира на Радио Стара Загора заяви общинският съветник на ВМРО Антон..

публикувано на 26.01.21 в 17:20

Заради случаи на "син език" в Старозагорско, започва ваксинация на животни в област Хасково

Днес областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова проведе регулярно заседание на Областната епизоотична комисия. На срещата, която се проведе онлайн, директорът на ОДБХ-Хасково д-р Георги Илиев докладва пред Областния управител заяви, че..

публикувано на 26.01.21 в 17:19

"Демократична България" със серия от въпроси до здравния министър по повод АГ комплекса

„Частни интереси стоят в основата на нереализираната сделка, при която Община Стара Загора трябваше да придобие сградата на АГ комплекса“. Това заяви за Радио Стара Загора общинският съветник от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев. От..

публикувано на 26.01.21 в 17:09
Започна обновяването на последната неремонтирана детска градина в Сливен -

Започва ремонт на детска градина "Звездица" в Сливен

Започна обновяването на последната неремонтирана детска градина в Сливен - "Звездица". Близо 1 млн. лв. ще вложи община Сливен в ремонта на детското заведение. Цялостен ремонт не е правен от построяването на сградата през 1975 година.  Кметът..

публикувано на 26.01.21 в 16:32

Над 2 000 деца от Стара Загора се включват в инициативата "Засаждаме бъдеще с Гората.бг"

Над 2 хиляди комплекта за засаждане на дърво получиха децата от старозагорски детски градини и училища.  Безвъзмездното дарение е на фондация „77“, чиято национална инициатива се казва „Засаждаме бъдеще с Гората.бг“. За логистиката, не за..

публикувано на 26.01.21 в 15:59
Сградата на Дома за деца

Бивш Дом за деца ще приюти хора с психични проблеми в Стара Загора

В Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с увреждания ще бъде преобразуван досегашният Дом за деца лишени от родителски грижи „Теофано Попова“ в Стара Загора . Това съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и..

публикувано на 26.01.21 в 13:20
Пламен Йорданов

ГЕРБ откри процедура по номинации за листа

Структурите на ГЕРБ в област Стара Загора откриха процедура по номинациите за кандидат-депутати на партията от региона, съобщи председателят на предизборния щаб и областен лидер Пламен Йорданов. Предложенията си членовете на политическата..

публикувано на 26.01.21 в 13:20
Община Стара Загора

В Стара Загора кръщават нова гимназия на проф. Минко Балкански

По време на първото за тази година заседание на Общинския съвет в Стара Загора ще бъде разгледано и гласувано предложението новата Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи да носи името на проф. Минко Балкански. Предложението..

публикувано на 26.01.21 в 12:35

Държавата може да задържи младите специалисти с привличането на качествени частни инвестиции

Идеята на Министерството на образованието студентите в приоритетни специалности да получават финансова или друга подкрепа по време на образованието си срещу обвързване за работа в страната след това, е по-скоро лоша сделка за студентите. Това заяви в..

публикувано на 26.01.21 в 10:53