Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор Цацаров поиска оставката на старозагорски следовател

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров внася във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност“ спрямо полковник Светослав Йосифов – следовател във Военноокръжна прокуратура Пловдив, военноследствен участък Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. След извършени проверки от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура и

Инспектората на Върховна касационна прокуратура са установени допуснати от следовател Йосифов нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.
Обстоятелствата, които дават основание на главния прокурор да поиска от ВСС дисциплинарно уволнение, са за посягане на деца.

На 29.02.2016 г., около 18.30 часа, на детска площадка в гр. Стара Загора, играели група деца, между които били четири деца на по 12, 14, 10 и 11 години. Покрай тях минал 11- годишният син на следовател Йосифов и между него и момичето възникнало спречкване, при което синът на следователя отправил обидни и цинични думи към момичето, а то от своя страна го ударило два пъти в областта на лицето с шамар.

Малко след този инцидент на мястото, където играели децата, отишъл военният следовател, заедно със сина си. Светослав Йосифов се поинтересувал кое е момичето, ударило сина му, и след като момичето се представило, военният следовател с гневен тон я запитал до кога ще тормози сина му, след което посегнал да я удари. Момичето избегнало удара и се опитало да обясни постъпката си, но Йосифов я хванал за ръкава и започнал да я дърпа и бута напред- назад, а след това започнал да я дърпа и за косата. След това полковник Йосифов със заплашителен тон започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с личния си телефон. Едно от децата му казало, че не го познава и няма да му отговори. Недоволен от поведението му, полковник Йосифов го хванал за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседката, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в областта на лицето. След това полковник Йосифов си тръгнал, заедно със сина си.

Установено е, че полковник Йосифов се е държал грубо и с пристигналия на място полицейски патрул.

С постановление на 12.03.2016г. на Военноапелативна прокуратура е отказано образуване на досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от следовател Йосифов, са от частен характер и в тези случаи наказателно преследване може да бъде възбудено по тъжба на пострадалите до съответния Районен съд.

С действията си обаче по отношение на 14- годишното момче и 12- годишното момиче, извършени в присъствието на група малолетни деца, полковник Светослав Йосифов не е спазил установените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правила за етично поведение, произтичащи от принципа за вежливост и толерантност и от принципа за почтеност и благоприличие. С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа й.

Заедно с оставката на следовател Йосифов, главният прокурор Цацаров е поискал оставките и на двама прокурори – от Пловдив и Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа затвори движението по Подбалканския път, има ранени

Временно движението по път I-6 Копринка – Казанлък в района на с. Копринка е преустановено заради пътен инцидент.  Движението се пренасочва по обходен маршрут: през с. Копринка. Трафикът се регулира от пътна полиция. Сигналът за произшествието е подаден..

обновено на 09.10.24 в 18:10
Снимка: община Стара Загора

Двама столетници празнуват в Старозагорско

На весел и изпълнен с куп поздравления празник за рожден ден се радваха днес двама достолепни жители на община Стара Загора, съобщиха от община Стара Загора. Петко Колев от с. Михайлово, който днес навърши 101 г. и Иван Пощаджиев от с. Ново село, който..

публикувано на 09.10.24 в 16:40

В Ямбол започна поставянето на противогрипни ваксини

В Ямбол започна поставянето на противогрипни ваксини. Доставени са количества, както при част от семейните лекари, така и в Регионалната здравна инспекция. За имунизационния кабинет в здравната инспекция са доставени 100 дози, като поставянето на..

публикувано на 09.10.24 в 16:18

5 години затвор за мъж ограбил възрастен човек в Чирпан

По досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Стара Загора е осъден Л.Ч., на 52 г., за това, че на 10.06.2024 г. в гр. Чирпан, обл. Стара Загора, в парк „Д-р Теньо Стоилов“, в условията на опасен рецидив, че е нападнал и ограбил 72-годишен мъж ...

публикувано на 09.10.24 в 15:45

Пръскат срещу борова процесионка в Стара Загора

Започна трети етап от борбата с боровата процесионка, която унищожава иглолистните насаждения. Днес се провежда третиране с аерозолен препарат в района на парк „Митрополит Методий Кусев“ и прилежащите площи наоколо. Ще бъдат третирани над 550 дка...

публикувано на 09.10.24 в 15:19

Монтираха пет нови камбани в храм "Света Петка" в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм „Света Петка" в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма.  Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с най-високо..

публикувано на 09.10.24 в 15:11

Отчетеният ръст в розопроизводството се дължи на изсветляване на бранша

През 2024 г. се отчита ръст на производството на розов цвят и площите. Според данните на Дирекция "Растениевъдство" на Министерството на земеделието тази година са преработени близо 9400 тона розов цвят, което с 1000 тона повече спрямо 2023 г...

публикувано на 09.10.24 в 13:57

13 кг злато увити около кръста на двама пътници откриха на пункт "Капитан Андреево"

Недекларирано злато във вид на кюлчета, скрити в колани около кръста на двама пътници, задържаха митнически служители на Митнически пункт "Капитан Андреево". На 07.10.2024 г. пристига лек автомобил с румънска регистрация, в който пътували от Румъния през..

публикувано на 09.10.24 в 13:01
ТЕЦ

Ниските цени на електроенергията и скъпите въглеродни квоти са големия враг на въглищните централи в България

Енергийният експерт Иван Хиновски определи ниските цени на пазара на електроенергия, високите стойности на квотите въглероден диоксид и цялостна липсата на всякаква визия от страната на българската държава  като големите пречки пред въглищната..

публикувано на 09.10.24 в 11:40

Фенове на "Берое" провеждат традиционна кръводарителска акция

Кръводарителска акция се провежда съвместно Районният център по трансфузионна хематология в Стара Загора и Националният фенклуб на „Берое“. Благотворителното събитие продължава до 11.30 часа във фенмагазина на „Берое“ на ул. „Захарий Княжески“..

публикувано на 09.10.24 в 09:41