Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Демографският срив, намаляването на чуждестранните инвестиции, високата младежка безработица остават като негатив за Стара Загора

Негативните икономически тенденции в Старозагорска област дублират тези, които се констатират в цялата страна – демографски срив и липса на достатъчно квалифицирани кадри, намаляване на чуждестранните инвестиции, висока младежка безработица, остаряло оборудване и технологии в предприятията и др. Това изложи на разширено заседание на УС на БСК и Стопанска камара в Стара Загора областният управител Георги Ранов. Той представи анализ на макроикономическата ситуация в Старозагорска област.

Ранов посочи предимствата и слабостите на бизнес средата в региона. Сред положителните страни бяха изредени стратегическото географско положение и преминаването на международни коридори през територията на областта, високата средна работна заплата, добрите икономически показатели, добрата инфраструктура, ниските данъци. В изказването на инж. Ранов бе посочено също, че Старозагорска област все още не използва достатъчно огромния си потенциал по отношение на развитието на агроекологични и биологични производства, които могат да бъдат развити благодарение на отлично подготвени и висококвалифицирани кадри от Тракийския университет.

В срещата в Областна администрация Стара Загора се включиха представители от всички сфери на бизнеса в областта.

Форумът бе открит от председателят на УС на БСК Сашо Дончев. Анализ на макроикономическата ситуация в България, на база на данни от ЕК, направи Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Той очерта реалната картина на българската икономика днес. В неговия доклад бяха посочени основните проблеми, пред които е изправен българският бизнес, характеристиките на бизнес средата у нас и тенденциите за икономическо развитие на страната в краткосрочен и по-дългосрочен план.

След двата анализа последва оживена дискусия. Много от бизнесмените в залата зададоха своите въпроси към Сашо Дончев и Божидар Данев. Работодателите споделиха конкретни проблеми и виждания и поискаха от работодателските организации и от държавата съдействие за решаването им.


Още от категорията

10 000 фиданки ще бъдат залесени край кв. "Дъбрава"

На 20 март от 10.00 ч. старозагорци ще се обединят около каузата - Стара Загора да бъде най-зеленият град в България. За втори път Община Стара Загора, Държавно горско стопанство - Стара Загора и Регионална дирекция по горите – Стара Загора обединяват..

публикувано на 08.03.21 в 17:32

Цветя в подкрепа на жените с репродуктивни проблеми

Ротаракт - България и Фондация “Искам бебе”, подкрепени от община Стара Загора, ще даряват цветя на дамите за днешния Международен ден на жената 8 март в центъра на Стара Загора. Акцията е част от националната кампания “С цвете в ръка срещу..

публикувано на 08.03.21 в 15:39

Казанлък се готви за 27-то издание на Чудомировите празници

В Казанлък за 27-ми път ще се проведат Чудомировите празници, посветени на 130 години от рождението на Димитър Чорбаджийски – Чудомир и 125 години от рождението на неговата съпруга Мара Чорбаджийска. В програмата на празниците, които ще се открият на..

публикувано на 08.03.21 в 15:06

Бежанки, намерили дом в България, разкриват лицата си в изложба

Бежанки, намерили дом в България, ще разкрият лицата си в изложба, подготвяна от "Мисия Криле".  Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Диана Димова от фондацията. „Искаме да представим техните лица и послания към българските жени. Те казват..

публикувано на 08.03.21 в 14:11

Близо 300 семейства на новородени е подкрепила Община Стара Загора през годината

Общо 284 семейства на новородени са получили финансова подкрепа от община Стара Загора през 2020 година. „Стойността на изплатените средства на 142 100 лева“, посочи д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване и социални дейности“.  Сред..

публикувано на 08.03.21 в 13:33

Пътуването на изложбата "Старозагорки - известни и незаслужено забравени" продължава

Фондация "Мисия Криле" организира представянето на фото-документална изложба „Старозагорки – известни и незаслужено забравени“ в дните от 8 до 12 март. Изложбата може да се посети от 10:00 ч. до 17:00 ч. в двора на Комплекса за социални услуги за деца и..

публикувано на 08.03.21 в 12:53

Продължава кампанията по озеленяване и облагородяване на Ямбол

Кампанията за озеленяване и облагородяването на Ямбол продължава вече няколко месеца. До момента с усилията на общината и доброволци са засадени вече над 9000 дървета от видовете черен бор, цер и хималайски кедър в парк „Боровец“.  В един..

публикувано на 08.03.21 в 09:16

Изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева към тях започва от днес

Изплащането на пенсиите за март и еднократните допълнителни суми от 50 лева към тях ще бъде в периода от днес до 22 март, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден..

публикувано на 08.03.21 в 07:25

Отбелязваме Международния ден на жената - 8 март

Днес е Международният ден на жената - 8 март. Осми март се отбелязва, за да се подчертаят постиженията на жените в света без оглед на национални, етнически, езикови, културни, икономически и политически различия между тях, съобщава БТА  Започва да се чества..

публикувано на 08.03.21 в 07:03

497 са новите случаи на коронавирус

497 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са около 16,7% от направените 2 971 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Като излекувани са отчетени 385 души, починали са 21. Броят на хоспитализираните е 5 776...

публикувано на 08.03.21 в 05:18