Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват изложбата "Крехка толерантност" в Музея на религиите

Изложбата „Крехка толерантност“, подготвена от Националния исторически музей – София ще бъде официално представена в 17,30 часа тази вечер в Музея на религиите в Стара Загора. Експозицията разказва за спасяването на евреи в Европа по време на Холокоста, в светлината на общоевропейската история от периода на Втората световна война. Състои се от 14 пана, а заедно с тях в Стара Загора ще бъдат представени и оригинални експонати от фондовете на Регионален исторически музей – Стара Загора, свързани с живота и дейността на евреите в града. „Идеята на изложбата е да пресъздаде мирния живот на евреите от началото на ХХ век“, заяви пред Радио Стара Загора Райна Антонова от Регионалния музей в Стара Загора.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметовете искат отлагане на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци

Кметовете в страната искат отлагане на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Кметовете се опасяват, че ще има социално недоволство, защото новата методика предполага увеличението на такса смет да бъде с близо 700-800%. За проблема..

публикувано на 09.09.24 в 09:51
Тракийски университет, Стара Загора

Започва новата академична учебна година за близо 10 хиляди студенти в Тракийския университет

С тържествена церемония в Тракийския университет в Стара Загора откриват новата академична учебна година. Над 10 хиляди студенти и докторанти от 60 държави от целия свят прекрачват прага на факултетите тази година, каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 09.09.24 в 09:38

Протестно шествие по повод 80 г. от Деветосептемврийския преврат

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от..

публикувано на 09.09.24 в 09:16

Пожар в жилищна сграда в Ямбол

Пожар пламна рано тази сутрин в жилищна кооперация в центъра на Ямбол. Пострадали са 68- годишна жена и 35 годишният й син, двамата са настанени са за лечение в областната болница. Сигналът за пожар на последния етаж в шестетажната  кооперация на..

публикувано на 09.09.24 в 09:07

Започна изплащането на пенсиите за септември

В пощенските станции започна изплащането на септемврийските пенсии. То ще приключи на 20-и септември, петък. Днес ще бъдат направени и банковите преводи. От НОИ допълват, че обезщетенията за безработица за август ще бъдат изплатени следващия понеделник..

публикувано на 09.09.24 в 08:56
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

С концерт на Шипка отбелязват 60 години от обявяването на "Мила Родино" за Химн на България

С концерт на връх Шипка на Военния оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада, под диригентството на капитан Йордан Илиев, Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“, кани всички българи да отбележат заедно 60 години от обявяването на песента „Мила..

публикувано на 08.09.24 в 10:45
Хасково

Хасково празнува

На днешната дата, на която се отбелязва Рождението на Пресвета Богородица, се чества и Денят на Хасково.  8-ми септември е приет за празник на града преди 31 години. Тогава решението е взето от Общинския съвет. Години по-късно статуята на Богородица..

публикувано на 08.09.24 в 10:24

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. По народно му така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария.  Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години..

публикувано на 08.09.24 в 09:33

Продължава празничната програма за Деня на Хасково

И днес продължават празничните прояви, посветени на Деня на Хасково, 8-ми септември. В 10 часа на площад „Свобода“ започна парад на ретро автомобили с участието на рок група „Прима Виста“.Близо  Близо 80 участници се включиха в традиционното..

публикувано на 07.09.24 в 13:25

Президентът Радев: Хора, санкционирани за гранд корупция компроментират европейското ни бъдеще

Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите на избирателния закон. Тя е основният орган, отговорен и за организацията и провеждането на изборите, но следва да бъде подпомагана от правителството и всички институции, дори от партиите...

публикувано на 07.09.24 в 12:48