Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият сезон се задава със засилени мерки за сигурност

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Стана традиция преди началото на всеки летен туристически сезон властите в България да предприемат допълнителни мерки за сигурност и спокойствие на туристите. Прави впечатление, че тази година сериозността на мерките надхвърля обичайната.

Пред посолствата на държавите с обичайно най-висок брой туристи в България вътрешният министър Румяна Бъчварова се ангажира броят на допълнително мобилизираните полицейски служители да е по-голям от друг път. Само в района на Черноморието броят на командированите от други части на страната ще възлезе на 730, а подкрепления ще има не само за униформените, но и за разследващите полицаи, оперативни работници и други специалисти. Допълнителни грижи за сигурността обещава и Министерството на туризма, включително и чрез откриване на горещ денонощен телефон за незабавно съобщаване на всякакви нередности.

Ден преди да разговаря с дипломатите, вътрешният министър обяви в парламента драстично затягане на мерките за сигурност и на летищата в София, Варна и Бургас. Тази мярка очевидно е свързана с предупреждението на Държавния департамент на САЩ за възможни терористични заплахи през лятото в Европа. И не е случайно, че в изпълнението й ще участват не само полицаи, но и екипи на отряда за борба с тероризма, жандармерията и граничната полиция. Подобни мерки досега се въвеждаха само при визити на чужди делегации, при полети на израелските авиолинии и след атентатите в Европа.

Предупреждението на Държавния департамент се отнася не само за туристически обекти, но и за места с масови мероприятия, ресторанти, търговски центрове, както и за градския транспорт. Затова и може да се очаква мерките за сигурност да се разпрострат и върху такива обекти, с оглед да се гарантира по-широк периметър на повишена сигурност. Някои наблюдатели не изключват също, мерките за сигурност, предприети за летния туристическия сезон, да бъдат удължени и след неговото изтичане. Основания за подобна хипотеза дават някои индикации, че тази година мерките са част от една по-широкомащабна акция. Една от тези индикации е, че малко преди обявяването на мерките на МВР за летния сезон, правителството прие промени в Списъка на физическите и юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма. По силата на промените обект на наказателно производство вече са не само лица, извършващи или финансиращи терористични действия, но и такива, които набират или обучават терористи, или пък минават през границата на страната или незаконно пребивават на нейна територия за участие в терористични действия. По предложение на главния прокурор бе създаден и нов раздел в списъка, предназначен за лица, за които има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или с финансиране на такъв. В новия раздел бяха включени Ел Хадж Хасан и Фарах Мелиад - предполагаемите извършители на бомбения атентат на летище Бургас през 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и един българин. Мерките на властите показаха не само висока ангажираност да гарантират сигурност на гражданите, но и твърда решимост за преследване и наказание на дръзналите да я нарушат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!