Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученикът, който намери и върна пенсията на възрастна жена: "Направих това, което всеки е редно да направи в такива ситуации"

Върната пенсия

Десетокласник намери и върна пенсия на възрастна жена от Стара Загора. Благородната постъпка е дело на ученикът от Природо математическата гимназия „Гео Милев“ Иво Банков. Младежът попаднал на три банкноти от по 50 лв. на тротоара до училището на ул. „Августа Траяна“. По-късно видял в социалните мрежи, че Емилия Вълчанова  моли ако някой е намерил пенсията на баба й да се свърже с нея. Иво се обадил и още на следващия ден лично поднесъл парите на 66-годишната Веселина Георгиева. 

Това беше инвалидната пенсия на дядо ми, който е онкоболен и се нуждае от парите за лекарства, затова баба ми беше много притеснена, а сега сме много благодарни на Иво и на семейството му за начина по който са го възпитали“, разказа Емилия Вълчанова. Тя също е ученичка и днес отново лично се срещна с младежа, за да го поздрави за благородния жест.

Парите не са мои, не съм мислил да ги задържа. Смятам, че направих това, което всеки е редно да направи в такива ситуации“, каза Иво Банков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Национален пленер по живопис "С Хасково в сърцето" Хасково 2024

С Хасково в сърцето ще рисуват тази година изявени български художници-участници в Националния пленер по живопис „С Хасково в сърцето” Хасково 2024. Форумът по живопис е една от запазените творчески марки на Община Хасково, организирана в..

публикувано на 15.08.24 в 12:35

Над 3 хиляди ямболии празнуват имен ден на 15 август

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. Счита се, че празникът е установен от Апостолите. Според народните традиции на Успение Богородично не се работи. Прави се..

публикувано на 15.08.24 в 12:06

Търси се решение за Бузлуджа

Министърът на културата Найден Тодоров и Областният управител на Стара Загора Методи Марков проведоха работна среща в Министерството на Културата, като на нея присъства и главният секретар на министерството Тодор Керанов. Темата за срещата беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:00

Доц. Борис Комитов: Основният фактор, който влияе върху изменението на климата на земята е слънчевата активност

Близо 20 години в страната ни продължава тенденцията за увеличаване на летните горещини. В основата на този процес е не толкова отделяния въглероден диоксид от индустрията, колкото например водните пари, които дават най-силен парников ефект в..

публикувано на 15.08.24 в 09:53

Пожарът край с. Дъбовец, община Любимец се развива към две съседни села

Продължава борбата с пожара край село Дъбовец, община Любимец, който възникна вчера следобед и заради който в общината бе обявено бедствено положение. Изгорели са селскостопански постройки и около 1000 дка гора и сухи треви, а за момента..

публикувано на 15.08.24 в 09:26

Мъж бе осъден на доживотен затвор за убийство в сливенското село Бяла

Доживотна присъда за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, извършено в условията на опасен рецидив наложи Окръжен съд Сливен на 40-годишен мъж от село Бяла, Сливенско. Престъплението е извършено в края на месец юни миналата година в..

публикувано на 14.08.24 в 18:48

Нови пожари в област Хасково

Пожар в района на Ходжова чешма край Хасково избухна този следобед. Заради пламъците отсечката от стария международен път в района беше затворена.  Горят сухи треви, но пожарът е в близост до складове, вили и цехове. От община Хасково са изпратили..

публикувано на 14.08.24 в 18:44

5-дневна музикална програма за деветото издание на Beerфеста в Стара Загора

Деветото издание на Beerфеста в Стара Загора наближава. 5-дневното събитие ще се проведе от 4 до 8 септември на поляната на парк Загорка в Стара Загора, съобщават от общинския пресцентър. Както всяка година, входът за фестивала е свободен. Beerфестът..

публикувано на 14.08.24 в 16:56

Близо 3500 дами с името Мария празнуват утре в община Стара Загора

3439 дами с настоящ адрес в община Стара Загора ще празнуват своя имен ден утре на един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Информацията бе предоставена днес от Отдел „Гражданско състояние“ в Община Стара Загора...

публикувано на 14.08.24 в 16:31
Делян Иванов

Ще ни известява ли BG - ALERT и в случаи на екстремни температури?

Възможно е обсегът на системата BG - ALERT да бъде разширен и да бъдат включени и предупреждения за екстремално горещо или студено време. Това каза за радио Стара Загора директорът на Правна в община Стара Загора Делян Иванов.   Към момента..

публикувано на 14.08.24 в 16:23