Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Митов постави въпроса за гарантирането на правата на българите в Молдова

Снимка: БГНЕС
Българският външен министър Даниел Митов постави въпроса за гарантирането на правата на българите в Молдова по време на разговор с молдовския си колега Андрей Галбур в Сочи.

Митов разговаря с Галбур на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в руския курорт. Двамата обсъдиха въпроси, свързани с реформите на правителството в Кишинев в контекста на стремежа на страната към евроинтеграция, както и състоянието на двустранните отношения.

Министър Митов постави темата за гарантирането на културните и образователните права на българското национално малцинство в Република Молдова. Повдигнат бе и въпросът за откриване на българско генерално консулство в град Тараклия - център на едноименния район, населен предимно от наши сънародници, както и за запазването на неговата административна самолстоятелност. 

Българският втъншен министър засегна още темата за превръщането на Тараклийския университет във филиал на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Подобно решение би увеличило привлекателността на университета, предвид факта, че дипломите, издавани от него, се признават в рамките на ЕС, посочи той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!