Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата във Варшава показва запазващото се ниво на недоверие между Русия и Алианса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва оценяват завършилата среща на НАТО във Варшава като най-противоречивата за последните години, а практическите решения, отразени в приетите документи, според повечето руски експертите са в остър дисонанс с многобройните призиви на световните лидери за диалог с Русия.

Противоречието се дължи на подхода, който е избрал Алиансът в отношението си към Москва: да съчетае диалога с Русия с политиката на сдържане чрез военни средства и усилване на отбраната на НАТО на границите с Руската федерация. В Брюксел и Вашингтон наричат този подход „Русия в 3D“, но не заради виртуалния му характер, а заради английската абревиатура DDD (dialogue -диалог, defense – отбрана, deterrence - сдържане).

Русия не възприема изказаните тези, че тя представлява заплаха за Запада. Според местните експерти приравняването й със заплахата от ИДИЛ от страна на НАТО показва, както казва Алексей Пушков, ръководител на парламентарната комисия по външна политика в Думата, че организацията се завръща към периода на Студената война.  

Според медиите в Москва, обещанието на НАТО да следи внимателно ситуацията в Черно море, Балтийско море, Средиземно море и Северния ледовит океан показва сериозното недоверие между Русия и НАТО.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!