Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една недочетена статистика

Снимка: архив

В общата медийна шумотевица някак си остана недоосмислен фактът, че износът ни се свива в сравнение с миналата година, която и така не беше връх на икономиката. Март, април и май дефицитът например към т.нар. трети страни, т.е. извън ЕС, е над 20%.
Бодри анализатори заобясняваха скромно, защото иначе няма как, че икономика значи цикличност, сезонност, температурност, туристичност и т.н. И че в Гърция като надуят климатиците ще се заринем от електропечалби, а лятото ще позлати Черноморието.
Припомням - износът на селскостопанска продукция, включително агнета става и през пролетта. До края на май имаме зимен туризъм. По това време изнасяме и билки. Там иначе сме водещи на континента. И вместо да търсим климатични и астрономически оправдания, защо не помислим защо не се създадат все още условия за средния бизнес, който може да е основно перо в експорта, особено в земеделието, защо законодателството е в услуга само на големите компании, наши съграждани по полукриминален начин и чужди, навлезли благодарение на щедро субсидирани наши преходни политици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!