Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мъртвите делфини са жертва на бракониери, заявиха експерти на среща при премиера Борисов

Снимка: e-burgas.com

108 мъртви делфинчета до момента са намерени  по българското Черноморие и те са жертва на бракониерски мрежи-  стана ясно от срещата при премиера Борисов, която трябваше да набележи мерки за справяне с проблема. Нужни са законодателни промени за завишаване на санкциите, включително и конфискация на бракониерски съдове, използване на системите за наблюдение на Черно море и идентификация на подобни съдове- разясни Атанас Русев от неправителствената организация „ Да запазим Корал“, присъствал на срещата при премиера. Ще бъдат обособени и специални зони в морето за защита на застрашения вид.  Според екозащитника, морето изхвърля около 5 % от мъртвите бозайници заради специфичните течения в морето. Броят на мъртвите делфини вероятно е около 1000. При тези темпове на изтребване, до 20 години популацията на вида делфин „морска свиня“ ще спре да съществува в Черно море- категоричен е Атанас Русев. Най- често този вид става жертва на мрежите, заради характеристиките на своя сонар. Докато другите видове делфини откриват мрежите от 5-6 метра, този вид регистрира препятствието от около 2 метра. Ловува и повече по дъното на морето. Малките екземпляри успяват да влязат в отвора на мрежите и затова най-често те стават жертва на този вид бракониерски улов и умират от удавяне.

Още от категорията

Дете на четири години от Стара Загора е с положителен резултат за COVID-19

Дете на четири години, посещаващо детска градина “ Калина”в Стара Загора е било диагностицирано с Covid-19. Това съобщи за Радио Стара Загора полковник доцент Андрей Галев, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести и началник..

публикувано на 12.08.20 в 13:44

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми 41-годишен мъж и непълнолетно момиче за участие в телефонна измама

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем М.Б., на 41 г., за това, че на 10.08.2020 г., в гр. Стара Загора, в съучастие с непълнолетната П.П., на 15 г.,  и с друго неустановено лице, като помагач, с цел да набави за себе си и за другиго –..

публикувано на 12.08.20 в 13:26

Ремонтират спортните игрища на СУ „Паисий Хилендарски“ в Хасково

В Хасково започна ремонт на спортните игрища на средно училище „Паисий Хилендарски“. Той е на стойност 198 491, 06 лв. без ДДС, средствата са осигурени по проект „Красива България“, проектно предложение „Подобряване на социалната инфраструктура“...

публикувано на 12.08.20 в 09:20
Тракийски университет, Стара Загора

Продължава кандидат-студентската кампания в Тракийския университет-Стара Загора

92%   са запълнени местата държавна поръчка в специалностите на Тракийския университет в Стара Загора след трето класиране. Свободни остават 97 места. Най-много – 16 са незаетите места в специалността „Екология“ в Аграрния факултет. Свободни места..

публикувано на 12.08.20 в 09:11

Приключиха конкурсите за училищни директори

7 от 10-те училища в община Стара Загора, за които бе обявен конкурс за заемане на длъжността „директор“ остават със същите ръководители, тъй като няма класирани кандидати, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова...

публикувано на 11.08.20 в 17:20

Първан Симеонов: Борисов успя да си върне инициативата

В дългосрочен план посоката трябва да е постоянен натиск върху управляващите и протестната енергия да не спира. Така коментира за Радио Стара Загора антиправителствените протести у нас политологът Първан Симеонов. Обществото все по-трудно..

публикувано на 11.08.20 в 16:10

Лекари от Университетска болница спасиха живота на пациент, пострадал тежко при трудова злополука

Лекари от Университетската болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора спасиха живота на пациент с голяма кръвозагуба, получина в резултат на трудова злополука. 32-годишен мъж от село Долно Сахране е монтирал дограма на..

публикувано на 11.08.20 в 14:56

Създават фермерски пазар в Казанлък

Община Казанлък планира да създаде фермерски пазар, на който местни производители ще могат да предоставят прясна продукция директно на клиентите си. В момента се работи по проекта и план – сметката, вероятно той ще бъде разположен в квартал..

публикувано на 11.08.20 в 14:22

Нови 8 жилищни блока ще бъдат санирани в Свиленград

Нови осем жилищни блока в Свиленград ще бъдат санирани по проекти на общината, съобщиха от местната администрация. Общината е сред 11-те в България, които са получили одобрение за финансиране от ОП "Региони в растеж 2014 - 2020 г.", Безвъзмездната финансова..

публикувано на 11.08.20 в 13:58

Борисов: Взех тежки решения, идните дни ще ги обявя

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е взел решения, които определи като „тежки“. Той каза това по време на обиколка на строежа на автомагистрала „Европа“, без да посочи какви са тези решения и кога точно ще ги огласи:  „Тежките решения е..

публикувано на 11.08.20 в 13:50