Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Росатом" очаква от НЕК да заплати на "Атомстройекспорт" компенсацията, присъдена в Женева

АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

По време на разговорите в Москва двете делегации обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Първият заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и министърът на енергетиката ни Теменужка Петкова обсъдиха и актуалните въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и в частност с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на 5-и и 6-и блок на българската АЕЦ "Козлодуй", както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ "Белене".

Страните  отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с участието на руската компания "Русатом Сървис". На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Експерти от България и Русия ще търсят решение на казуса АЕЦ "Белене"

Експертите да започнат работа в кратки срокове за намирането на решение по казуса с АЕЦ "Белене". Това беше договорено в Москва от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и руската корпорация "Росатом". Българската и руската страна..

обновено на 29.07.16 в 17:39
Иван Хиновски

Иван Хиновски: Случаят "Белене" е прецедент в световната практика

Случаят с АЕЦ „Белене“ е изключително сложен в световната практика. Няма такъв казус и трябва да се намери решение с минимални загуби за държавата. Тази позиция изрази в предаването „12+3“ Иван Хиновски , председател на Българския енергиен форум...

публикувано на 29.07.16 в 13:50

Трайчо Трайков: Трябва да се преговаря с руската страна по проблема "Белене"

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира в "Преди всички" решението държавата да се откаже от собствеността си в Пловдивския панаир в полза на Варна и проблема с АЕЦ "Белене". Раздробяването на собствеността на държавата..

публикувано на 29.07.16 в 08:09