Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

119 в поетичен спор за "Златното яйце"

119 поети от 14 до 25 години претендират за титлата 33-ти носител на наградата от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“. Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев".

Заключителният етап на  тазгодишното издание ще събере финалистите на 4 и 5 ноември в Стара Загора.

Смелост да се борят за „Златното яйце“ са проявили 30 мъже и 86 жени. Най-младите, на 14 години са  7, а най-възрастните, на 25 г. са 2.

Традиционно най-много – 24 са участниците от София, 9 са от Варна, по 5 - от Разград и от Шумен, 4 са от Бургас. Градът - домакин се представя от 5 млади поети. Българските студенти в чужбина са представени от 2 кандидати – от Манхайм, Германия и Виена, Австрия.

Носителите на призове тази година определя жури в състав: Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев, които трябва да прочетат над 1000 поетични творби.

Гала-вечерта ще е на 4 ноември 2016 г. Тогава ще е и премиерата на стихосбирката "Книга за Лола" на Богомил Господинов, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчване на приза “Златното яйце”.

На следващия ден, 5 ноември, е и традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2016".

Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от прохождащи дарования в ярки творци.


Още от категорията

Засилените противоепидемични мерки остават на територията на „Мини Марица-Изток“ ЕАД

При стриктно спазване и контрол на противоепидемичните мерки да протича присъствената форма на работа в клоновете на Дружеството и Управлението на „Мини Марица-Изток“ ЕАД. Това предвижда заповед на изпълнителния директор Андон Андонов. Носенето на..

публикувано на 07.07.20 в 09:51

Община Гурково разчита на допълнителни средства по проекти в социалната сфера

Община Гурково разчита на допълнителни средства в социалната сфера по проекти, насочени към хората с увреждания, самотните възрастни и трайно безработните лица.  Общината има около 5 500 жители, голяма част от които попадат в социално уязвими групи..

публикувано на 07.07.20 в 09:45

Осигуриха средства за обследване на Паметника на свободата

Министерството на културата ще осигури необходимите средства, за да започне обследване на Паметника на свободата на връх „Шипка“.  "За да започне реставрацията и консервацията на монумента трябва да се направи първо обследване на фасадите. Това е..

публикувано на 07.07.20 в 09:39

12 проби са изследвани за коронавирус в Хасково

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети дванадесет проби за наличие на коронавирусна инфекция, инфорпмират от областния щаб. Седем от пробите са взети от РЗИ -Хасково по преценка на епидемиолога на контактни лица на пациент с..

публикувано на 07.07.20 в 09:13

Бавят се регионалните планове за "Зеления преход"

С Фонда за възстановяване на Европейската икономика, средствата предвидени за "Зеления преход" значително се увеличиха. Като средствата предвидени за България са с повече от четирикратно увеличение, коментира в Стара Загора евродепутатът от ЕНП/ДБ..

публикувано на 06.07.20 в 21:06

Емил Караниколов: "Инвеститори за Летище Стара Загора няма"

Няма инвеститор за изграждането на модерно летище край Стара Загора . Това заяви на работна среща с представители на местната власт, бизнеса и обществеността министърът на икономиката Емил Караниколов. В дискусията участие взеха също и зам-министърът..

публикувано на 06.07.20 в 19:56

Старопрестолно Велико Търново чества 143 години от Освобождението от османска власт

143 години от Освобождението от османска власт чества днес старопрестолно Велико Търново.  От община Велико Търново съобщават, че в 17 часа на паметника на генерал Гурко ще бъде поднесено приветствие от името на Генералния консул на Руската федерация...

публикувано на 07.07.20 в 06:05
Община Болярово

МИГ Елхово - Болярово с 11 одобрени проектни предложения

Местната инициативна група  Елхово – Болярово със своите 11 одобрени проектни предложения за финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ е сред най-активните в Югоизточна България. Два от проектите -  за оборудване на частна ферма с техника за отглеждане..

публикувано на 06.07.20 в 13:47

Затварят за ремонт пътя Ямбол - Сливен

Пътят Ямбол - Сливен ще бъде затворен през следващите две седмици заради ремонт. До 20-ти юли пътят ще бъде затворен заради полагането на последния асфалтов слой в участъка между Ямбол и село Крушаре, информира директорът на Областното пътно управление в..

публикувано на 06.07.20 в 06:52

63 са новите случаи на коронавирус в страната

63 са новите случаи на коронавирус в България при направени 923 PCR теста за последното денонощие. Това показват официалните данни на Единния информационен портал към полунощ. Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас е 5 740 души...

публикувано на 06.07.20 в 06:38