Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност на изборите в Македония

| обновено на 11.12.16 в 18:52
Никола Груевски
Снимка: БГНЕС

Ниска активност на избирателите в Македония се отчита на провеждащите се предсрочни парламентарни избори. Държавната изборна комисия в Македония отчете, че час преди края на изборния ден активността е била малко над 34%. 

1 784 416 са имащите право на глас. Над 8000 са местните и международните наблюдатели на вота. Участие в него вземат шест партии и пет коалиции. За първи път тази година в избирателните списъци са включени и снимки на хората, които гласуват, за да бъдат избегнати злоупотреби. 

До предсрочните парламетарни избори в Македония се стигна след скандала от февруари миналата година с подслушването на над 20 хиляди души, довел до протести и оставката на правителството и премиера Никола Груевски. Заради разногласия сред политиците досега изборите в Македония бяха отлагани два пъти.

Социологически проучвания към момента определят за победител управляващата досега ВМРО-ДПМНЕ, следвана от опозиционния Социалдемократически съюз за Македония. Много е възможно да има и изненади, прогнозира за "Хоризонт" журналистът Жанета Скерлев:

Анкетите дават предимство на ВМРО-ДПМНЕ, но аз лично мисля, че ще има изненади. 

Според Скерлев най-добрата формула за Македония би била коалиционното управление. 

Трите албански партии събират между 3 и 5 процента подкрепа според последните проучвания. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!