Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За 22 години над 2 хил. души са намерили Бога в църквата на Старозагорския затвор

Около 5 хил. лв. са нужни за довършването на новия параклис в Старозагорския затвор

Около 5 хиляди лева са необходими, за да бъде завършен и отворен новопостроеният православен параклис до Старозагорския затвор. Строежът му започна преди две години  и трябва само да бъде изографисан, за да се превърне  в място, където роднините на лишените от свобода ще могат да запалят свещичка и да се помолят за просветлението на своите близки.  Идеята за строителството на първата по рода си духовна обител в страната ни е на отец Йордан Карагеоргиев, който от години работи с изтърпяващите наказанията си в  Старозагорския затвор. 

Първото нещо, което приковава погледа след като преминеш бариерата в началото на пътя, водещ към корпуса на Затвора, е малък православен параклис. Идеята за построяването му възниква след разговори с хората, идващи да посетят близките си , изтърпяващи наказанията си тук, разказва отец Йордан Карагеоргиев.

Идеята за издигането на параклиса намира подкрепа от директора на Затвора в Стара Загора Иван Карушков. Проектът за малкия православен храм е дарение от архитект Веселин Беров, а в изграждането му участват самите затворници. Строежът вече е  завършен и до момента са дадени около 9 хиляди лева. Старозагорска фирма е обещала да направи безвъзмездно металната обшивка на покрива. Сега остава само да бъде изографисан, за да бъде осветен и отворен, допълва отец Йордан.

Това е  4-тият  православен параклис към Старозагорския затвор. Освен него има още 1 параклис в централния корпус и 2 в помощните стопанства. През 2004 година в двора на Затвора бе издигнат храмът „Свети Николай Чудотворец Мирликлийски“ , който е и най-големият в системата на местата за лишаване от свобода. За 22 години над 2 хил. души намериха пътя към Бога именно тук – в затвора,  каза още отец Йордан. Той не скрива, че много би искал новият параклис да бъде завършен до 25  март, Благовещение, защото  е посветен на Майка Богородица и допълва, че вратите му ще бъдат винаги отворени.