Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Богоявление

Патриарх Неофит освети бойните знамена

| обновено на 06.01.17 в 17:58
Снимка: БГНЕС
Днес православната църква чества един от големите си празници – Богоявление или Йордановден. Десетки се събраха в катедралния храм "Свети Александър Невски" в София на Празнична литургия за Богоявление, водена от Негово светейшество Българският патриарх Неофит. Това е третият по значимост православен празник след Рождество и Възкресение.

На Йордановден имен ден празнуват близо 150 хиляди души у нас.

Според вярващите днес небето се отваря и Господ изпълнява желания. За значението на празника обяснява отец Дончо от храм "Св. Атанасий" във Варна: 

Неслучайно празникът е наречен така, защото във водите на река Йордан се кръщава Христос, Синът Божи. Бог се явява и се разкрива на човечеството, затова на този ден е прието да се освещават водните басейни и да изпросим от Бога да бъдем духовно очистени и благословени чрез поръсването с Йордановската вода, която носи Божията благодат. 

И тази година в ледените води на река Тунджа в Калофер се изви уникалното мъжко хоро под звуците на гайди и тъпани. Местните мъже нагазиха водите, след като ледът в специално направения вир беше разбит. По традиция кръстът на Богоявление се дава на най-малкия участник. Това беше 10-годишният Драгомир Славчев.

Заради силния вятър и снега ритуалът по хвърлянето на кръста в морето беше отменен, съобщиха от Община Балчик

В Пазарджик кръстът за Богоявление не падна в река Марица. Силният вятър го отвя в ръцете на 32-годишния Николай Димитров  един от многото наблюдаващи церемонията.

Във Велинград хвърлиха не един, а три кръста – всяка една от трите църкви в курортния град организира свое литийно шествие, като един от кръстовете беше хвърлен в езерото Клептуза, а останалите – в два от плажовете на града.

От студа по време на Богоявленския ритуал във Варна замръзнаха инструментите на духовия оркестър на Военноморските сили. 

За първи път на Богоявление в
Кърджали се проведоха два ритуала, като единият беше за възрастни, а вторият - за деца. Първият се проведе край т.н. водно огледало, където известният с нетрадиционните си идеи енорийски свещеник отец Петър хвърли кръста от 30-метрова противопожарна стълба. С него беше и кметът на общината Хасан Азис. Двамата обясниха този избор с последните бедствени ситуации, при които пожарникари са спасявали хора без значение на тяхната религия. 13 мъже се хвърлиха в ледените води на река Арда, като за четвърта поредна година кръстът беше изваден от треньора по водна топка Величко Карабуюков.
Вторият Богоявленски ритуал се проведе край храма "Свети Йоан Предтеча", като в него за първи път се включиха деца от неделното училище. По идея на родители беше направен специален басейн с топла вода с дълбочина 80 сантиметра. Участие взеха около 30 деца, като най-малкото беше на 5 години. Кръстът улови 8-годишният Лазар. Пожеланията бяха за здраве и успешна година. 

Патриарх Неофит
освети бойните знамена на българската армия пред паметника на Незнайния воин. Гвардейските части бяха поръсени с осветена преди това в храм-паметника "Св. Александър Невски" вода, а в словото си патриарх Неофит посочи: 
Нека с вяра в Бога, с упование в Неговата мощ и надежда, в Неговите обещания, да преминем и през Новата година, доизграждайки и укрепвайки положени от предците ни начала, като във всяко наше начинание се стараем да следваме и да осъществяваме Божията свята воля. 

На паметника на Незнайния войн бяха поднесени венци и цветя от името на институциите.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година, а в най-новата ни история водосвет се прави от 1993 година.

Словото на патриарха от храм-паметника "Св. Александър Невски"  можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Диян Янев извади Богоявленския кръст от водите на Черно море в Бургас

Бургазлията Диян Янев извади Богоявленския кръст от водите на Черно море. 38 смелчаци се хвърлиха в студените води от централния плаж. Това е един от светлите празници. Богоявление е с голяма сила и голям заряд. Той трябва да се чества, за да..

публикувано на 06.01.17 в 16:39

Калофер отбеляза Богоявление с уникално мъжко хоро във водите на Тунджа

С уникално мъжко хоро във водите на Тунджа Калофер отбеляза Богоявление. За хвърлянето на кръста в реката и леденото хоро в нея се събират гости от страната и чужбина. Очаква се скоро този ритуал да кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО...

публикувано на 06.01.17 в 16:20