Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На места преспите достигат 4 метра

Заради обилния сняг и силните ветрове зимната обстановка в страната остава драматична

Затровени са редица проходи и участъци от магистралите, недостъпни са много пътища

| обновено на 07.01.17 в 11:38
Снимка: БГНЕС

Пътната обстановка в Североизточна България остава тежка, от вчера регионът е недостъпен за автобусни превози. Ограничено е движението на всички МПС в целите области Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен, информират от Агенция "Пътна инфрастриктура". Регионалният министър Лиляна Павлова потвърди, че най-сериозно продължава да бъде положението в Добрич, Силистра, Шумен, Варна и Търговище:

Положението продължава да бъде сложно от метеорологична гледна точка, не чак толкова от гледна точка на снеговалежи, тъй като поради много ниските температури, многото силни ветрове и снегонавявания, по-голямата част от пътищата са напълно непроходими.

Снежните виелици и ниските температури прекъснаха електрозахранването в десетки населени места. Граничните пунктове с Македония и Сърбия са затворени.Опашката от автомобили на граничен пункт "Калотина" е над 30 километра, съобщи слушател на БНР. Все още не се пропускат тежкотоварни камиони през граничния пункт Дунав мост.

Възстановено е движението в посока Варна на АМ "Хемус в участъка Шумен - Слънчево. Движещите се в посока Варна след Слънчево се продължават по път I-2 Шумен - Варна. Остава напълно ограничено движението по АМ "Хемус" в посока Шумен. Път I-2 Варна - Шумен е отворен за движение от Варна до Неофит Рилски, след което в посока Шумен е затворен. 
Автомобилите до 12 тона вече могат да се движат през Айтоски проход и по пътя от Петолъчката до Бургас. Възстановено е движението на автомобили до 3,5 тона  и през Ришкия проход.

Намаляването силата на вятъра в Старозагорска област позволи отварянето на прохода на Републиката за ТИР-ове. Пропускането им е регулирано от полиция. Отворен за движение, единствено за леки автомобили, е и проходът Шипка, където снежната покривка е над 1 метър. Заради ураганния вятър и нулева видимост е затворен пътят между селата Енина, Долно и Горно Изворово. Заради тежките зимни условия предстои затварянето на пътя между град Крън и село Енина, който е почти непроходим.

Летище Варна работи, но пристанището остава затворено. През цялата нощ във Варненска област се е налагало да се спасяват хора, закъсали в автомобилите си, съобщи областният управител Стоян Пасев:

Въпреки предупрежденията продължава да има хора, които се мъчат да пробият, отивайки незнайно къде. Около десетина коли някъде по долния път са опитали да пробият до Шумен и вместо техниката да е на терен да чисти улиците, те са спасявали бедстващи. По пътя за Каменар също - там пътят не е отворен, продължава снегонавяването, има преспи, които са високи около два метра - там също имаше десетина закъсали коли. В момента никъде няма бедстващи, но има села без ток, чухме се и с представители на Енергопро, искат помощ от нас.

Недостъпни и затворени за движение са проходите Върбишки, Златишки, Твърдишки, Троянски, Котленски, Дюлински. Забранено е движението на автомобили над 12 тона на проходите Рожен, Превала и Предела.

БТА Все още остава затворена за движение както на леки, така и на тежкотоварни автомобили автомагистрала "Тракия" от пътен възел Зимница до Бургас. По-рано днес бяха затворени също така пътните отсечки Калчево - Саранско - Стефан Караджово  и Войника - Средец. Единственият маршрут към Бургас е Ямбол - Елхово - Болярово - Средец. Пътят Ямбол - Сливен е в добро състояние.

В Бургаска област обстановката остава сложна заради слабата видимост и обилния снеговалеж. По информация на областния управител Вълчо Чолаков предстои отварянето на пътя Бургас - Каблешково:

Отворен е пътят Бургас - Слънчев бряг, от Бургас до Царево е отворен, от Бургас до Резово е затворен, отворен е Бургас - Малко Търново, от Малко Търново до КПП е затворен, тъй като от турска страна тяхното КПП не работи, не пропуска автомобили. За София и от София маршрутът а е Бургас - Средец - Елхово - Ямбол, останалите пътища са затворени.

Част от автомагистрала "Хемус" при Ябланица вече е отворена за движение, пуснато е и движението и по двупосочния път към Русе. Снощи три ТИР-а са опитали да предизвикат напрежение, като протестирайки са запушили АМ "Хемус", но след намесата на органите на МВР акцията е била прекратена. Снежната блокада на пътищата от републиканската пътна мрежа в област Русе е пробита и в момента се работи по разширяването на пътните платна, съобщи областният управител Стефко Бурджиев.

Добрич е сред най-засегнатите от лошото време области. Общината обсъжда обявяването на бедствено положение. Десетки села вече повече от 40 часа са недостъпни, без ток и вода. От Областното пътно управление информират, че все още е трудно дори за снегорините да пробият огромните навявания по пътната мрежа. Осигурени са роторни машини. Снегорини чистят пътя от Исперих към Разград. Две от основните пътните направления в Разградска област: Разград - Търговище и Разград - Попово вече са отворени за движение. Валежите от сняг през нощта са спрели, но вятърът е все още много силен - със скорост от 16 метра в секунда. Десетки селища са без ток и вода заради повреди в помпените станции. Снежната покривка в Добрич е 24 см, а температурата на въздуха -10 градуса. Кметът инж. Тошко Петков обясни, че срещат огромни трудности при почистването на общинските пътища, тъй като републиканската пътна мрежа в област Добрич е непроходима.

В община Тервел пет населени места са обявили бедствено положение -  това са селата  Жегларци, Орляк, Зърнево, Попгруево и Божан, като достъпът до тях до момента е невъзможен. От вчера сутринта селата са без ток, вече няма и вода, тъй като помпите не работят. От общината се надяват на алтернативна почистваща техника, за да се доставят стоки от първа необходимост. По-рано днес бременна жена от село Попгруево е била извозена с военна техника, осигурена от Гражданска защита- Добрич. 

В пет общини на Шуменска област е обявено бедствено положение - Никола Козлево, Нови Пазар, Каолиново, Венец и Хитрино. Няма достъп до всички населени места, заяви областният управител на Шумен Донка Иванова по време на днешното заседание на кризисния щаб: Там има затруднения за снабдяването с хранителни продукти, няма електрозахранване, а в някои от населените места, но по-малко,  няма и вода.


Работи се по разчистването на пътищата, възстановяването на ел. захранването и снабдяването на населението с  хляб и хранителни продукти. Най сериозен е проблемът с липсата на хляб в областният град, но и това ще бъде решено в следващите часове, заяви Донка Иванова: Може да се съдейства за транспортиране на хляба. Аз сега съм  по спокойна, че довечера в Шумен ще има хляб.

На територията на община Разград  започна отварянето на пътни отсечки от общинската мрежа.От републиканската пътна мрежа за движение на автомобили до 12 тона са отворени само пътищата Разград- Търговище и Разград-Попово.


БГНЕСОбстановката и в Силистренска област остава критична. Снеговалежът продължава вече 24 часа и е придружен от силен вятър. Пътищата в Силистренска област продължават да са блокирани от преспи и навявания. Единствено пътят от Тутракан за Русе е проходим при тежки зимни условия. Останалите пътища са непроходими и затворени за всякакъв вид превозни средства. Десетки селища са откъснати от света. Почистващата техника  работи усилено в четири невралгични участъка от пътя Силистра - Тутракан. Единият е при хан „Дълбока“, където пътниците от автобуса, тръгнал вчера от София, изчакват отварянето на пътя. Работи се и в участъка при село Коларово, както и при разклоните за Ситово и Главиница. По направлението за Шумен ситуацията е изключително сложна, поради огромни преспи и навявания на разклоните за селата Бабук и Цар Асен. Правят се опити за отваряне на пътя Дулово - Исперих, но на този етап преминават само екипите на електроразпределителното дружество, които работят по отстраняването на многобройните аварии. По пътя Силистра - Добрич проблемите са най-сериозни. Има огромни навявания. При неотложна необходимост е възможно преминаването с леки коли през обходния маршрут през кариерите при село Богорово. Засега е възстановено електроснабдяването в почти цялата община Тутракан. В повечето села в останалите общини все още няма ток и вода. За ситуацията в община Кайнарджа няма никаква информация, тъй като и телефонните връзки там са блокирани.

Пътят Варна-Бургас вече е отворен, съобщи Румен Илиев, директор на Областното пътно управление. Той информира,че екипи на управлението разчистват 6-километров общински път към село Караманите, община Вълчи дол, тъй като от вчера селото е без ток и екипите на "Енергопро" не могат да достигнат до него, за да остранят аварията.

Микробус и два леки автомобила бяха блокирани тази сутрин между пазарджишките села Росен и Цар Асен. Заради силния вятър в района са се образували големи преспи. Хората в автомобилите са прекарали в снежния капан повече от три часа. Колите вече са изтеглени. Заради скъсани електропроводи десет селища в родопската част все още са без ток.

Заради снегонавявания тази нощ са затворени пътищата между Лом и Вълчедръм и селата Мадан и Септемврийци. Областният управител на Монтана Ивайло Петров съобщи, че към двата района е пренасочена почистваща техника. 

Четири села в община Ловеч са откъснати заради затворени пътища. Обстановката там остава усложнена. Заради навявания и преспи все още е непроходим пътят Ловеч - Плевен. В Ловешка област обстановката цяла сутрин остана усложнена заради продължаващите снеговалежи. Затворени са за движение всички пътища до селата Лисец, Баховица, Славяни и Скобелево. Непроходими са и отсечките Ловеч - Горан, Горан - Владиня, Лисец - Баховица, Баховица - Славяни и Тепава - Брестово. Много от автобусите за селата не пътуват. За Плевен тази сутрин е имало автобус, но и той вече не пътува след като пътят беше затворен заради навяванията. Шофьор на автобус, пристигнал от Луковит свидетелства, че пътят до Ловеч не е почистен и опесъчен. Пътниците на автогарата са малко и споделиха, че чакат от сутринта. 

По-рано днес областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че няма населени места без ток и вода и бедстващи хора.

БГНЕС

В планинската част на община Сливен е пробит пътя към селата Бяла - местността Табелите - Стара река. Там е отворено едното платно. Работи се по пробива към селата Зайчаре, Градско, Въглен. Сутринта поривите на вятъра на места достигаха 140 км/ч, но силата му постепенно спада и към момента поривите са от порядъка на около 50 - 60 км/ч. Подбалканският път и пътят Сливен - Стара Загора се почистват и опесъчават.

Бедствено положение обявиха още две шуменски общини - Каолиново и Венец. Кметът на Каолиново Нида Ахмедов съобщи, че четири села са без вода заради проблемите с тока. Бедственото положение в общините Нови пазар и Никола Козлево на Шуменска област също е в сила. Община Лозница в Разградска област е в бедствено положение от снощи заради невъзможност да се почистват пътищата там.

В пожарната до момента няма постъпили сигнали за бедстващи хора, обясни главен комисар Николай Николов

Жълт код за ниски температури е обявен във всички области на страната за днес. Очаква се максималните температури да са между минус 13° и минус 8°. Освен това жълт код за силен вятър е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Хасково, Бургас, Варна, Добрич.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!