Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова: Тежки глоби заплашват фирмите, които нямат материали за зимно поддържане

Отмененено е бедственото положение в село Булаир

| обновено на 16.01.17 в 19:40
Снимка: Радио Варна

Тежки глоби заплашват фирмите, които нямат материали за зимно поддържане, предупреди министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова предвид очакваното влошаване на пътната обстановка в идните дни заради нови обилни снеговалежи. По думите й, превантивно ще се затварят по-тежките пътни участъци, но не се очаква извънредно положение в страната заради новите валежи.

Понеже фронтът е югозападен, най-тежко е в Смолянска област и вече Юндола-Разлог е затворен за ремаркета, полуремаркета и т.н. Така, че такъв тип ограничения очаквам по високите места. Апелирам още веднъж към всички снегопочистващи и поддържащи фирми, както държавните пътища, така и общинските, няма да приемаме категорично оправдания с липсващи материали и недостатъчни материали, а санкциите ще бъдат много солени, ако някой си позволи да не слага достатъчно материали или да се оправдае, че са им изчерпани количествата - сол, луга или други материали, защото в крайна сметка това е техен ангажимент да бъде осигурено.

Отменено е бедственото положение в село Булаир, община Долни чифлик. Пътят към селото е разчистен, съобщи кметът на общината Красимира Анастасова. 

Обилен сняг вали в цялата Смолянска област, въведени са ограничения за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета. Между 10 и 20 сантиметра е вече новата снежна покривка. През прохода "Превала" товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. През проходите "Рожен" и "Печинско" са въведени ограничения за движение с вериги на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета, както и за пътищата Девин - Михалково, и Гоце Делчев - Доспат - Борино - Девин. 

Пътищата в област Добрич са проходими при зимни условия. Настилките са заледени и заснежени, има селища без вода. От Областното "Пътна управление" информират, че шест машини чистят и опесъчават пътните настилки в област Добрич. 

Затворен за всички автомобили е все още пътят Конаре – Белгун - Бежаново

Пътищата Варна – Каварна - Дуранкулак и Балчик - Генерал Тошево са отворени за автомобили до 12 тона.

От "Пътно управление" предупреждават и за спусналата се на места гъста мъгла. В областта няма населени места без електрозахранване.

Без вода са селата Стражица в община Балчик и Огняново и Габер в община Крушари.

По нареждане на кмета на София снегопочистващата техника е разположена на над 60 стоянки в града, съобщи Столична община. Със смеси против заледяване се обработват пътните платна на улиците, по които се движи градският транспорт в районите "Панчарево" и "Люлин". Обработват се улици от обществено значение и вътрешноквартални улици в район "Лозенец". Градският транспорт се движи нормално при зимни условия.

В Хасковска област продължава да вали сняг. Пътищата са проходими, единствената затворена отсечка е Пашово - Сладун в община Свиленград. Няма селища без ток, но без вода са две села в община Ивайловград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!