Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреди Румъния да не проваля постигнатото в борбата с корупцията

Снимка: архив

Еврокомисията предупреди управляващите в Румъния да не провалят постигнатото борбата с корупцията. В нарочно изявление се посочва, че последните действия на правителството могат да се отразят негативно на оценката в следващия мониторингов доклад за страната.

ЕК ще проучи задълбочено спешния указ в наказателния кодекс и Закона за помилванията в Румъния, пише в изявление на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и неговият заместник по върховенството на закона Франс Тимерманс.

Приетите мерки от новото правителство на социалистите в Румъния предизвикаха граждански протести, заради опасенията, че ще дадат възможност на множество румънски политици да избегнат наказателно преследване.

Борбата с корупцията трябва да се засили, а не да се подкопава, предупреждават още Юнкер и Тимерманс. И припомнят, че решението за поетапното отпадане на Механизма за наблюдение в правосъдието зависи от оценката доколко процесът е необратим. Всяка стъпка, която подкопава този процес или отслабва наказателното преследване на корупцията като престъпление, ще се отрази върху бъдещите оценки за Румъния, пише още в изявлението на Жан-Клод Юнкер и Франс Тимерманс, които уточняват, че следят с тревога последните развития в северната ни съседка.

В последните мониторингови доклади Румъния получи 10, а България 17 конкретни препоръки за изпълнение, ако искат по-бързо да им бъде спряно наблюдението от Еврокомисията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!