Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едни общински работи

Според Националния статистически институт страната ни намалява с 6 души на час. За времето на т. нар. мирен преход сме се стопили с два милиона. В остатъка са и хората, които не живеят у нас, но са с български паспорти. От картата за това време са заличени над 600 села, а 571 от останалите 5000 са без хора или с по един жител. През 1989 година минавахме 9 милиона.
Според ЦРУ по смъртност се нареждаме на второ място в света, а по раждаемост на 212. Последната цифра дължим основно на един етнос.
За сметка на това пък имаме 265 общини с кметове, заместници, съвети със съветници и главни и не толкова главни специалисти на твърда, определяна и самоопределяна от местните управници заплата. Има общини където на 1000 души се падат по 20 общински служителя. По един на 50 жители. А в Трекляно, например 35 обслужват 889 души. Голямо служене пада.
Всяка власт говори за административно преструктуриране и съобразяване с демографските и икономически реалности. После идват само реалностите. Тоест дълбокото и широкото роднинстово, което осигурява електорален комфорт и възможности за отклоняване, да не кажем по-остра дума на бюджетни и европари. Така напълнихме празни села със стадиони и спортни зали.
 В много райони общината е най-големият работодател. Не с реална икономика, не с поне опити за развитие на стопански проекти, а със заетост на ненужни, дублирани, неразбирани от самите служители служби. Важното да има местенца с твърда заплата за наши хора.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!