Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 бойни машини и 120 американски войници на военния полигон "Ново село"

Снимка: БГНЕС

15 бойни машини на пехотата "Брадли" и около 120 американски войници са дислоцирани на военния полигон "Ново село" край Сливен. Присъствието на американските военни е по повод подетата инициатива на САЩ за опазване целостта на Европа с поддръжката на НАТО.

В най-скоро време се очаква да пристигнат и още около 10-12 танка, заяви полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на Дирекция "Съвместни съоръжения и координационни дейности" в Министерството на отбраната. Той обяви, че по време на престоя си американските военни ще участват в съвместни учения с Българската армия. Кулминацията на ученията ще бъде през юли със страни от НАТО.

Учението ще започне от Германия, като формирования на американската армия ще бъдат предислоцирани през Унгария, Румъния и България. Кулминацията на това учение "Сейбър гардиън" ще бъде тук, в България, добави полковник Йорданов.

Командващият американските сили от четвърта пехотна дивизия на "Ново село" подполковник Джейсън Сабат коментира присъствието на формированието му в България:

Не сме дошли, за да предизвикваме или по някакъв начин да провокираме конфликти с други държави или нации.

Занятията на полигон "Ново село" ще започнат през следващия месец със стрелби и различни тактически действия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Дислоцират военни и бойни машини от САЩ на учебния полигон "Ново село"

Рота от 3-та бронирана бригада от Форт "Карсън", щата Колорадо, от състава на Сухопътните войски на Съединените щати се дислоцира на учебния полигон "Ново село" съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. От днес там са настанени до 120..

публикувано на 15.02.17 в 19:55