Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме Баба Марта

| обновено на 01.03.17 в 14:02
Снимка: БГНЕС

Днес е първи март, който българите почитат като празника на Баба Марта и си разменят мартеници с пожелание за здраве. Те са и символ на наближаващата пролет. Няма конкретна дата, свързана с тази традиция, но се приема, че началото на обичая е някъде в древната езическа история. Връзването на усуканите бяла и червена нишка е познато и в други страни на Балканския полуостров, но най-много се тачи от българите.

Мартеницата е символ, който води началото си  от създаването на държавата ни, а обичаят е въведен от хан Аспарух, припомня Лидия Обретенова от Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград:
Летописците твърдят, че датата е била първи март, годината – 681-ва. Този обичай – на първи март да се кичим с мартеница – ни е оставил хан Аспарух. Късайки бял конец, който е бил напръскан с кръв от крилцето на птицата, той е връзвал на китката на своите войни, с пожеланието: да сме живи, да сме здрави, да сме българи за цял живот. 

Огромна мартеница, изработена от ученици на СОУ "Никола Йонков Вапцаров" в Айтос, ще украсява днес централния площад в града. Идеята е на преподавателката по техника и технологии в училището Нели Маринова.

В бяло и червено е окичена цялата пешеходна улица в центъра на Габрово. В столицата на смеха и шегата днес Баба Марта лично ще раздава мартенички в центъра на града. С послание за мир и разбирателство над 600 граждани се включват в направата на жива мартеница под формата на сърце.

За четвърта поредна година на 1-ви март от Община Видин организират подредбата на жива мартеница на централния площад в дунавския град. В направата участват повече от 600 ученици, облечени в бели и червени тениски. Повече за събитието разказва Силвана Сюлейман, старши експерт "Култура" в Общината:

Тази година се спряхме на това живата мартеница да изобразява сърце, като идеята е да отпратим едно искрено послание за любов и разбирателство, което, вярвам, ще бъде чуто, не само от цяла България, а от целия свят. Надеждата ни е бялото и червеното наистина да донесат мир и спокойствие на всички.

По същото време на централния площад в града ще има работилница за мартеници, организирана от читалищата в общината. Така ще бъде отбелязан и Денят на самодееца, който също е на 1-ви март.

По случай българския празник Баба Марта служителите на Летище "София" ще посрещат и изпращат пътниците с мартеници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!