Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИЗБОРИ 2017/ Платена публикация

Бивш зам.-министър на образованието е кандидат-депутат на „БСП за България“ от Стара Загора

Иван Кръстев е четвърти в листата на левицата за 27 избирателен район

Иван Кръстев е четвърти в листата на БСП за България от 27-ми старозагорски избирателен район. 36-годишният кандидат-депутат е завършил средно образование в ГПЧЕ „Ромен Ролан” в родния си град Стара Загора.

Магистър е по финанси от Университета за национално и световно стопанство и магистър по международни отношения от Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Владее английски и руски език. Ползва немски и сърбохърватски.

Професионалният път на кандидата за народен представител от коалиция „БСП за България“ Иван Кръстев започва през 2006 г. в Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” в Министерство на труда и социалната политика. Последователно до 2010 г. заема позициите, младши експерт старши експерт, държавен експерт, началник на сектор и началник на отдел в същата дирекция.

От 2011 до септември 2013 г. ръководи главна дирекция „Европейски фондове и международни проекти” във Агенция по заетостта”. Заместник-министър на образованието и науката в кабинета „Орешарски“.

От октомври 2014 до момента е експерт в Европейския парламент.

Женен е с едно дете.

Според кандидат-депутатът Иван Кръстев част от основните приоритети за възраждането на българското образование са свързани със запазване на съществуващата училищна мрежа, нормативно регламентиране на дуалното обучение и въвеждането на един учебник в обучителния процес. Всичко това обаче може да се случи с отделянето на по-голям процент от Брутния вътрешен продукт за образованието. Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.


Предизборна програма на „БСП за България“ за сектор образование

Учителите – двигателят на модерното образование

– Поетапно и справедливо увеличаване на заплащането на труда на учителя. Увеличаване на учителските заплати с не по-малко от 15% през първата година на мандата и 40% в края на мандата;

  • Финансиране, позволяващо развитие. Средствата в държавния бюджет да достигнат през 2020 г.: за образование – 5% от брутния вътрешен продукт (при 3,5% за 2017 г.); за научно-изследователска дейност – 1% от брутния вътрешен продукт (при 0,19 за 2017 г.).

Ревизия на образователната реформа. Промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Публично финансиране само на държавните и на общинските училища; един учебник по предмет, неограничен брой учебни помагала.

 – Национална карта „Образование – икономика“, изработена от държава, общини и бизнес. Планира кадрите, подготвяни от професионалното и висшето образование, така че да отговарят дългосрочно на потребностите на икономиката и пазара на труда по региони. Бизнесът да участва със свои прогнози за нуждите на пазара на труда (хоризонт – 5–10 г.) в определянето на необходимите кадри за обучение във висшите училища; – Утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на планиране на нуждите от работна сила с определени квалификации и специалности. Държавата поема таксите за обучение на студентите по приоритетните специалности;

Нов закон за професионално образование – качествено обучение в реални условия, в производство, стаж и работа.

Силно присъствие на българските литература, история, изкуство, музика, постижения на науката и спорта в учебните образователни програми;


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявиха бедствено положение в общините Харманли и Тополовград заради голям пожар

Бедствено положение е обявено в общините Харманли и Тополовград заради пожар край село Черепово . Огънят се движи в посока на селата Изворово и Главан, съобщи зам.-областният управител на Хасково Митко Петров пред кореспондента ни Христо Христов...

публикувано на 06.08.24 в 17:50

Шофьори с увреждания подновяват книжките си в други градове

Старозагорски шофьори с увреждания , които трябва да подновят книжките си, минават през ТОЛЕК в други градове. Причината е, че в Стара Загора няма Транспортна областна лекарска експертна комисия . Това може да стане само след решение на..

публикувано на 06.08.24 в 16:27
Снимка: община Стара Загора

Клип на Bulgaria Wants You представи Стара Загора като Град на възможностите

Стара Загора е първата община у нас, която се включи в инициативата Bulgaria Wants You от самия й старт, подкрепя я и я следва в най-значимите й събития. Това каза днес началникът на Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ Росица Райкова,..

публикувано на 06.08.24 в 15:34

Датчици ще следят качеството на въздуха в димитровградско училище

  В Основно училище „Алеко Константинов“ в Димитровград от новата учебна година специални датчици ще следят за нивото на концентрация на въглероден диоксид в класните стаи. Инициативата е реализирана от неформалната организация  „Дишай..

публикувано на 06.08.24 в 13:31

Национален ученически конкурс "Паметникът на Свободата" обявиха в Габрово

Национален ученически конкурс за рисунка на тема "Паметникът на Свободата" организират в Габрово.  Той е част от инициативите, посветени на 147-годишнината от епичните августовски боеве на Шипка и 90 години от освещаването на Паметника на Свободата на..

публикувано на 06.08.24 в 13:25
Снимка: МО

Военни унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в старозагорското село Борилово, съобщиха от Министерството на отбраната.  Специализиран екип от батальона за защита на силите от състава на 2-ра Тунджанска механизирана..

публикувано на 06.08.24 в 13:22

Стара Загора посреща дванадесетото издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада през септември

Традиционният за Стара Загора Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2024 ще проведе дванадесетото си издание през тази година от 27 до 29 септември. И този път изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на Стара..

публикувано на 06.08.24 в 11:41

В Стара Загора организират Quiz вечер за Международния ден на младежта

Младите омбудсмани и съветът на Младите омбудсмани организарат Quiz вечер по повод Международния ден на младежта . Събитието ще се проведе от 18:30ч. на 12 август на т.нар. „долна гъба“ в близост до Общината. Отборите ще се състоят от 3-ма..

публикувано на 06.08.24 в 09:55

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 08:49

И община Раднево кандидатсва за саниране

Продължава кандидатстването за саниране на многофамилни жилища в трите области у нас, засегнати от зеления преход. Това са Стара Загора, Перник и Кюстендил. Процедурата се  финансира  с подкрепата на Европейския фонд за справедлив преход...

публикувано на 06.08.24 в 08:22