Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев наблюдава учението на френския Корпус за бързо реагиране в Ново село

| обновено на 16.03.17 в 20:13
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев, заедно с военния министър Стефан Янев, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командващия Съюзното командване на НАТО по трансформацията адмирал Манфред Нилсън наблюдаваха заключителния етап на учението на Корпуса за бързо реагиране на Франция "Trident Jaguar -17" на учебния полигон "Ново село". Българската логистична подкрепа получи висока оценка от високопоставените военни.

Благодаря ви, че сте тук, за ангажираността ви в работата и за готовността ви да отговорите на всяка заплаха за мира и нашите ценности - с тези думи на английски президентът Румен Радев се обърна към участниците в учението в командния център. 

Адмирал Манфред Нилсън обяви, че България 13 години е ценен съюзник на НАТО:

Плановете за засилено присъствие на НАТО в Черноморския регион са силен и важен знак за региона. НАТО благодари на България за домакинството на това учение и на президента.

Учението на Корпуса за бързо реагиране на Франция започна в началото на месеца и ще продължи до 17 март в България и Норвегия. В учебните операции участват близо 1000 военнослужещи от 25 държави. То е финален етап от процеса на сертификация на многонационалния щаб на корпуса като щаб на съвместните сили на Алианса в съответствие със структурата на силите на НАТО през 2017 година.

По повод изтеклата по-рано информация, че южната ни съседка може да анулира споразумението с ЕС за възпиране на емигрантската вълна към Европа, министър Янев обясни, че нищо драматично не се случва на границата ни с Турция.


Дори и да има повишаване на бежанския поток към България, държавата има готовност, посочи Янев:
Имаме план за реакция, дори и да бъде прекратено споразумението, но няма напрежение. Общо взето ситуацията е близка до нормалната, която през последните месеци се наблюдава и няма нещо, което трябва да го коментираме и определяме като напрежение.


Военният министър коментира още, че от турска страна няма отправено запитване за провеждане на агитационни срещи за предстоящия там референдум. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!