Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Двореца - до 21 май

Традиции и новаторство в изложбата "Интериор"

Снимка: Facebook
Осемдесет и пет живописни творби на петдесет и осем автора са включени в изложбата, посветена на интериора. Обикновено интериорът остава на заден план, но всъщност той обогатява композицията, прави я по-сложна, по-интересна и създава други внушения и емоции.

Изложбата "Интериор" показва творби от колекцията на Националната галерия - рядко или изобщо непоказвани, като периодът е от началото на 20-ти век до 80-те години.

Интериорът е многопластов жанр, който рядко се среща в чист вид, казва Боряна Вълчанова и допълва, че това е причината експозицията да е разделена в няколко подтеми .

Специален каталог, който не е обичайният, който сме свикнали да виждаме, придружава настоящата изложба. Боряна Вълчанова пояснява, че всички следващи експозиции, които са от фонда на галерията, ще имат такова печатно издание в определен формат, в който ценителите ще могат да намерят концепцията, най-ярките акценти, както и списък на всички произведения, включени в изложбата.  Експозицията, посветена на интериора може да бъде разгледана до 21 май.

Повече за тематичните раздели в експозицията и за особеностите на някои от представените автори и творби - чуйте от репортажа на Даниела Бенишева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!