Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на Народния театър "оживява" в изложба

Снимка: http://new.nationaltheatre.bg
От днес всеки зрител на спектакъл в Народния театър ще има възможност да разгледа във фоайето на Първи балкон изложба, представяща историята на първата ни сцена. Костюми на незабравимите Маргарита Дупаринова, Ружа Делчева, Сава Хашъмов са част от показаните експонати. Васил Балев, един от кураторите на експозицията, казва, че целта e по-широка публика да може да се докосне до архива на музея на Народния театър, който на практика не е общодостъпен.


Портрети на актьори, свързани с първата ни театрална сцена, костюми от емблематични постановки, кутия с гримове на актьора и режисьор Стефан Караламбов. Това са част от експонатите, представящи историята на Народния театър, връщащи зрителя назад във времето. Особено впечатление правят мъжките костюми, които са от началото на миналия век, тогава, когато се създава театърът.

Наред с актьорските костюми от емблематични спектакли, в експозицията присъстват и интересни портрети, като този на Константин Кисимов или най-скоро рисуваният от Дора Бонева Апостол Карамитев, отбелязва Васил Балев. Изложбата ще бъде постоянна, но във времето предстои да бъде допълвана и обогатявана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!