Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни и католиците отбелязват Великден на една и съща дата

| обновено на 16.04.17 в 17:02
Снимка: Радостина Чернокова

Тази година православните християни и католиците отбелязват Великден на една и съща дата. 

В Русе двете общности както и християни от арменската апостолическа църква бяха заедно и се поздравиха с Възкресението.

Това стана на улица "Епископ Евгени Босилков", на която един срещу друг са разположени православният храм "Св. Николай Чудотворец" и католическият "Св. Павел от Кръста". 

Във Възкресната нощ, на единствената улица в света с православен и католически храм, се събраха стотици християни, за да се поздравят с победата на живота над смъртта. 
Няма такъв грях, който да е по-голям от Божията любов, няма и такова разделение, което да е по-голямо от Божията и братската любов. С изключителна радост в тази свята Пасхална нощ, поздравявам отец Валтер и всички наши братя от Католическата църква и всички наши братя и сестри от Арменската църква, със светлата пасхална радост и с нестихващия през вековете пасхален поздрав "Христос возкресе".
Така отец Стефан поздрави своите братя, а сред присъстващите имаше и семейства, чиито членове също се радваха на съвпадението на датите на Възкресението. 

Втората празнична литургия на Великден събра хиляди православни в трите плевенски храма. При особена тържественост премина службата и за католиците в епархийното светилище „Дева  Мария от Фатима“в Плевен.
И православни и католици се помолиха за здраве, за мир, за благоденствие. Татяна Цанова е католичка, съпругът й православен.
Задължително трябва да е в един и същи ден. Така може само истински да се усети празника. Това разделение според мен не е правилно. Ние сме едно цяло, Господ е един и трябва всички да го усещаме заедно. Аз лично се моля за светлина, която да посочва правилният път в живота. Тогава наистина ще бъдем благословени и всичко ще  ни бъде дадено - здраве, любов.

Във Враца новият врачански митрополит Григорий оглави богослужението в катедралата "Свети 12 апостоли". 
Празничното богослужение завърши с богослова на Врачанския митрополит Григорий: 
Радвайки се заедно с вас във възкръсналия Христос, молитвено ви пожелавам, винаги в сърцата ви да сияе незалязващата благодатна светлина и всесърдечно ви поздравявам с неизменния пасхален поздрав "Христос возкресе".

Стотици миряни изпълниха катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“, дошли да си вземат частица от благодатния огън, който духовният водач на Родопите Архимандрит Висарион донесе от Пловдивската Света Митрополия в Смолян.

По едно червено яйце - символ на Възкресение - получиха богомолците в храм „Успение Богородично“ в Габрово.
Църквата е приготвила 1 500  червени  великденски яйца за миряните в храма. Традицията се поддържа от години за радост на празника, на който следва известяването на Христовото възкресение с разменяне на яйца. На богомолците протоерей Руслан Личев пожела.
Най важното е Възкресението да бъде възкресение в  самите нас. Да възкресим  за доброта, която е нужна в обществото ни, доброта, която ни прави близки един к ъм друг.
От сутринта храмът се пълни с хора, дошли да почетат Христовото Възкресение.
На Великден в различни краища на България се спазват празнични традиции. 

В пернишкото село Ракиловци на децата се раздава специална козуначена питка, наречена Коколник. За тази традиция разказа пред "Хоризонт" Богданка Димитрова. 
Този коколник се прави в събота и в неделя сутринта се раздава на децата и за козунаците се отделя и се прави питка малка и се нарича за всяко детенце по едно с измито неварено яйце и се слага в средата на питката. Първо се дава на момченце и се слага една червена точица от друго боядисано яйце, или точица или кръстче. И от същото яйце, първото боядисано, се залепва на входа на вратата, за да пази къщата.


Стотици варненци, както и много туристи от Румъния, Гърция и дори Япония, посрещнаха Възкресение Христово в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна. Варненският и великопреславски митрополит Йоан и свещеници от храма отслужиха т. нар. Второ Възкресение. Литургията е известна като Второ Възкресение, защото евангелският текст, който съобщава благата вест за възкресението на Христос прозвучава за втори път. Митрополитът и свещениците изчетоха евангелския текст за чудото на Възкресението на различни езици. Варненският и великопреславски митрополит Йоан прочете посланието за Великден от името на Синода на Българската православна църква:

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички чада на православната ни църква, в родината и далеч от нея и сърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасва в нашите сърца. Христос Воскресе!



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!