Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България остава стабилна бизнес дестинация

България остава стабилна бизнес дестинация, въпреки нестабилното си  вътрешно и външнополитическо състояние. Това показват данните от анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. Проучването откроява силните страни на страната ни като място за бизнес и инвестиции и същевременно посочва проблемите, пред които е изправен бизнесът у нас.

Анкетата се провежда от 2005 г. През 2016г. 102 фирми членове на Германо-българската индустриално-търговска камара са се включили в допитването, което се е провело от 1 февруари до 1 март тази година едновременно в 15 страни от Централна и Източна Европа. Членове на камарата, с малки изключения, са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия и германски инвеститори в България.

На въпроса „Бихте ли инвестирали отново в България?“  90% от анкетираните фирми членове на камарата отговарят положително. За сравнение, в миналогодишното допитване 84% от анкетираните са отговорили утвърдително. 59% от участниците оценяват настоящата икономическа обстановка, като задоволителна.

Що се отнася до данъчната тежест и цената на работната ръка, България заема челните места в класацията сред останалите 15 страни в Централна и Източна Европа, провели паралелно анкетата- съответно първо и второ място. Това каза пред журналисти Кармен Щрук, която е зам.-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

2016 г. завършва с рекорд за търговския стокообмен между България и Германия- над 6 млрд. и 500 млн. евро. Данните на БНБ сочат над 124 млн. евро преки чуждестранни инвестиции от Германия за 2016г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!