Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК затяга обръча около Орбан

Митинг в Будапеща в защита на Централноевропейския университет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eврокомисията пристъпи към следваща фаза по две текущи наказателни процедури срещу Унгария, започнали преди година. Първата е за неспазване на европейските стандарти за пазара на електричество и природен газ, където доставчикът трябва да е различен от оператора на преносната мрежа.

Вчера в ЕП унгарският премиер Виктор Обран се оплака, че Брюксел определя енергийната му политика, което щяло да доведе до по-високи цени на тока за потребителите. Комисията опроверга тези твърдения.

Втората процедура е заради полова дискриминация на работниците по отношение на отпуска за отглеждане на дете и условията на труд на бременните жени.

Във вторник срещу Унгария започна нова наказателна процедура заради законовите мерки срещу Централноевропейския университет в Будапеща, чийто основател Джордж Сорос беше обявен „финансов спекулант“ от Орбан.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас обяви, че днес председателят Жан-Клод Юнкер имал среща с американския милиардер, но това нямало да повлияе на решенията по наказателните процедури:

Двамата се познават от повече от 20 години и няма нищо драматично в срещата им. Комисията приема своите решения абсолютно независимо.

Днес институцията - пазител на договорите обяви процедури за нарушение срещу още почти 20 страни - членки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!