Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: Би било безсмислено ЕС да се съревновава с НАТО

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предстоящата среща на върха на НАТО на 25 май ще бъде изключително важна, защото за първи път в Европа ще дойде новият президент на САЩ и за първи път в Алианса ще бъде посрещнат новият президент на Франция. Това заяви пред евроепутати в Брюксел генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбег. Той очаква на лидерската среща да се отправи ясен сигнал за трансатлантическо единство. Ще бъде повдигнат въпросът за финасирането на отбраната с 2 процента от БВП на всяка държава, но по-важно за НАТО е инвестирането в модерни военни способности, отбеляза още норвежецът. 


 Йенс Столтенберг приветства намеренията на ЕС да създаде собствена система за отбрана, която не се противопоставя на НАТО:


Става дума за повече сътрудничество, но не и за създаването на европейска армия, нито на нови командни структури, които да дублират тези на НАТО. Ето защо приветствам желанието на ЕС да работи съвместно с нас. Би било безсмислено ЕС да се съревновава с НАТО. Над 90% от населението на ЕС живее и в страни от НАТО. Това би означавало да се конкурираме сами със себе си, което не е много логично.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!