Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-многолюдното шествие за 24 май - във Варна, в него се включиха над 15 000 души

| обновено на 24.05.17 в 17:50
Снимка: БГНЕС

Най-многолюдното шествие по случай 24 май беше във Варна. В него взеха участие над 15 хиляди ученици, студенти и дейци на културата.

Над 60 блока общински, държавни и частни училища преминаха по улиците на града облечени официално. Имаше и много мажоретни състави, както и много деца от детските градини, които също бяха облечени по подобаващ начин от своите учители. Заслужени аплодисменти предизвикаха и висшите учебни заведения.

Шествието беше поведено от средно училище "Кирил и Методий", което по традиция повежда парада на днешния ден. През тази година то е носител на престижна награда, която получиха и много учители, както и ученици. Ученик на годината стана Виктор Мирев от 12 клас от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

По-рано кметът на града Иван Портних съобщи, че Варна ще има ново училище, тъй като вече приключва проектирането на новата сграда за математическата гимназия. Към края си е и проектът за нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - една мечта, която е на път да се изпълни след дълги години чакане.

В Пловдив тържествата за 24 май са под мотото "Заедно“, с което градът вече е разпознаваем като домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. Празничното шествие потегли от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ и премина по централната пешеходна улица, аплодирано от хиляди пловдивчани. За първи път тази година по маршрута на шествието бяха разположени няколко сцени с програма. На последната, издигната на площад "Централен", всички присъстващи запяха "Върви, народе възродени“ заедно с представителните пловдивски хорове. Преди празничното шествие в актовата зала на Хуманитарната гимназия, където за първи път през 1851 година по идея на Найден Геров е отбелязан празникът в прослава на Светите братя, бяха отличени учители и директори. Прозвучаха и техните пожелания.

Това е най-цветният, най-хубавият празник, най-безспорният. Пожелавам много творчески успехи, много здраве и дръзновение.

Очакваме да заработи новата система, не парите да водят ученика или обратно, а просто да се помисли за развитието на всяко едно училище.

Заредена съм със страшно много позитивизъм, защото имаше много деца. България ще пребъде с този празник и с нашата култура и писменост.

С празничното шествие във Велико Търново беше отбелязан 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Първи в шествието бяха децата от детските градини, които знаят важността на буквите:

Защото можем да четем с тях. Защото можем да пишем с тях. Много обичат да учат. Какво е да си ученик днес? До някъде е трудност, защото е изпитание да се научиш на неща, които не ти се отдават, но има и неща, които искаме да учим и е приятно да сме ученици. Учителската професия е призвание, тя не се учи. Това го носиш в сърцето си.

Абитуриент от Природо-математическата гимназия "Васил Иванов" получи наградата на община Велико Търново "24 май“.

Това е празникът на четящите хора.

Носителите на наградата "Стара Загора“ издигнаха националния флаг пред сградата на Общината в града. Празничното шествие поведоха представители на местната власт и културния елит в града, сред които беше и старозагорският митрополит Киприян.

С празнично шествие Пазарджик отбеляза Деня на българската просвета и култура. За празника всяко училище проведе свои церемонии по отличаването на най-добрите учители и ученици на годината. Възпитаниците на Седмо основно училище "Христо Ботев" посрещнаха любимите си учители.

Най-голямата награда е децата, тяхното признание това, че всички са тук заедно с родителите си днес. Българската писменост, ако я нямаме, не можем да се развиваме. При нас стана много трудно, трябва да сме здрави и да имаме воля да отстояваме всичко.

Тържествата продължават с празничен концерт на площад "Константин Величков".

За 137-и път празникът на българската просвета и култура и славянската писменост беше отбелязан в Националната хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград, която е наследник на Българската мъжка гимназия в Солун. Бивши възпитаници на гимназията отрупаха с цветя паметника на Светите братя, който се намира в двора на училището. През 1880 година в Солун отваря врати българската мъжка гимназия, която се превръща в просветен и духовен център на българите, останали в пределите на Османската империя. Неин пръв директор е Кузман Шапкарев, а сред най-именитите и възпитаници са Андрей Ляпчев, Гоце Делчев, Даме Груев, Борис Сарафов, Тодор Александров. Тази история е жива и днес в училището, преместило се в Благоевград през 1920 година, споделя директорът Марин Митов:

Трябва да продължим тези традиции, трябва да бъдем на висотата на нашите предшественици.

Цялото семейство на актрисата Албена Чобанова, носител на тазгодишната награда "Икар" за главна женска роля, е свързано с гимназията:

Много я обичам, много се гордея с нея. Прекрасно е, че сме заедно и че познавам всичките тези деца, защото те ми дават надежда.

Денят на Светите братя Кирил и Методий е и празник на Благоевград.
Ученици, които носеха буквите от азбуката, и представители на духовенството и Общината поведоха празничното шествие в Бургас. Специално изработените букви бяха поставени в Морската градина. Над седем хиляди ученици, родители и учители участваха в празника, а заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева им пожела:

Това е денят на българската духовност. Всички трябва да го тачим. Честит празник на всички българи.

За първи път като директор Виктор Григоров поведе представители на гимназия "Иван Вазов" в шествието.

Това е най-прекрасният български празник. Всичките ученици и колеги да се трудят всеотдайно в училище, за да могат да се реализират като едни достойни граждани
. Това е празникът, който ни учи на родолюбие, убедени са бургазлии.

В Търговище 24 май беше отбелязан с празнично шествие и дефиле на абитуриентите. Сред празнуващите бяха и първокласниците от първо основно училище „Христо Ботев“. 

Стотици ученици, учители, дейци на културата и граждани преминаха в празнично шествие по централните градски улици в Сливен, отбелязвайки 24-май Денят на Българската просвета и култура и славянска писменост. Празникът бе отбелязан с концерт на  открита сцена в центъра на града. 

Този ден събира в себе си  минало и настояще, за да проправи пътя към нашето бъдеще. Това каза в словото си по време на тържествената церемония по издигането на националния флаг на площад "Хаджи Димитър“, носителят на тазгодишната награда на общината за принос в образованието "Аргира Жечкова“ Величка Ненчева, старши учител по история и цивилизация.

Нека не забравяме, че каквото е училището днес, такова ще е бъдещето ни. Това е нашата отговорност.

На паметника  на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ученици поднесоха гирлянда от цветя в знак на признателност към делото на българските учители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!