Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сладолед и авиация" - притча за един мечтател, потънал в забвение

Моделите на Киро Киров
Снимка: БГНЕС
"Сладолед и авиация" - така е озаглавил своя независим проект художникът Кирил Кузманов. Чрез него за първи път, интересуващите се от авиация и развитието й през годините, имат възможност да разгледат почти 500-те модела на самолети, изработени от дърво в мащаб 1:100 от известния български парашутист, инструктор и пилот Киро Киров. Експозицията е подредена в галерия "Райко Алексиев" и очаква посетителите до 8 юни.
 
Кузманов, който се запознава с известния парашутист и инструктор през 2014 г. в Пловдив по повод честванията на 100-годишнината от Първата световна война, е впечатлен от духа на този енергичен, макар и възрастен човек. Затова и целта на изложбата е не само да запознае зрителите с авиационните модели, но и да покаже личността на Киро Киров. Една от любопитните подробности около него е, че не само обича сладолед, но и често използва дървените клечки от него, за да изгражда своите модели.

Кирил КузмановЖеланието на Кирил Кузманов е изложбата да продължи своя път в Европа и даже извън нея. Разбира се, това е въпрос на бъдещето. На този етап обаче целта е колкото може повече хора да научат за човека Киро Киров, който вече не е сред нас, но остава да живее със създаденото от ръцете и ума му - изключително интересната колекция, разказваща историята на авиацията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!