Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент ще посети България през август

Бойко Борисов и Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон ще посети България през август. Това бе съобщено след срещата на държавния глава с българския премиер Бойко Борисов в Елисейския дворец. Според премиера разговорът е дал добър старт за по-нататъшното двустранно сътрудничество.

България ще председателства Европейския съюз в много важен момент за бъдещето на нашата Европа, когато предстои да прокарваме нови проекти и да уредим Брекзит, в този смисъл стратегическата дискусия за графика и приоритетите на Европейския съюз е важна, заяви френския президент Еманюел Макрон след срещата си с премиера Бойко Борисов. 

Миграцията и защитата на границите са били сред централните теми. България с нейното географско положение е особено уязвима и е положила забележителни усилия, за да се справи с миграционното предизвикателство, отбеляза Макрон. 

Двамата държавници са обсъдили перспективите за развитието на общата полиция на външните граници. Уеднаквяването на условията и разходите за командированите работници в Европа също е било важна тема на срещата. 

Макрон оценява силната воля на българския премиер за присъединяването на страната ни към шенгенската зона и еврото и се ангажира да съдейства за изпълнението на критериите в това отношение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бойко Борисов се среща днес и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер

Официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Берлин ще започне по-късно днес, когато е планирана срещата му с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер . На 7 юни премиерът Борисов ще разговаря с федералния..

публикувано на 06.06.17 в 12:23

Срещата Борисов – Макрон: Миграцията, тероризмът, шенгенската зона и други приоритети на ЕС

Миграцията, тероризмът, шенгенската зона и другите приоритети за Европейския съюз и двустранните отношения ще бъдат теми на първата среща на френския президент Еманюел Макрон с премиера на страната ни Бойко Борисов , която започва в Елисейския дворец...

публикувано на 06.06.17 в 12:19

Бойко Борисов ще се срещне в Елисейския дворец с Еманюел Макрон

Министър-председателят Бойко Борисов има среща днес в Елисейския дворец с новия френски президент Еманюел Макрон .  По-късно в Берлин Борисов ще разговаря с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер , а утре и с канцлера Ангела Меркел ...

публикувано на 06.06.17 в 07:15

Бойко Борисов заминава тази вечер на посещения във Франция и в Германия

Министър-председателят Бойко Борисов заминава тази вечер на посещения във Франция и в Германия.  Утре в Елисейския дворец той ще разговаря с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон .  Официалното посещение  в Берлин ще започне по-късно..

публикувано на 05.06.17 в 17:45